UE – rozpoczęły się badania produktów z wołowiną na obecność nielegalnie dodawanej koninyZgodnie z zaleceniem Komisji 2014/180/UE z dnia 27 marca 2014 r., unijne laboratoria rozpoczęły drugą serię badań produktów z wołowiny.
Wszystko po to, by mieć pewność, że zawierają one deklarowane
przez producentów mięso. Zeszłoroczna afera z koniną mocno nadszarpnęła
zaufanie do unijnej branży spożywczej. Testy mają dać konsumentom przekonanie, że
kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. Kontrole potrwają do 16
czerwca 2014 r., natomiast sprawozdanie z ich wyników powinno zostać
przedstawione, wraz z wszelkimi podjętymi środkami egzekucyjnymi do dnia 22
lipca 2014 r. Wszystkie produkty z wołowiny, zawierające więcej niż 1% koniny,
będą dyskwalifikowane, a konsumenci o tym informowani. Poprzednio
przeprowadzone kontrole wykazały, że prawie 5% sprzedawanych w Unii wyrobów
zawierało w swoim składzie mięso końskie, które nie było zadeklarowane przez
producentów. W Polsce, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Niemczech,
we Francji oraz we Włoszech do badań zostanie pobranych 150 próbek, od mięsa mielonego, przez kiełbasy i gotowe
dania z wołowiną.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego
Komisji Europejskiej
pełna lista aktualności
|