Nowe wymagania dotyczące znakowania mięsa mielonego wynikające z Rozporządzenia nr 1169/2011Od dnia 1 stycznia 2014 r. stosuje się część B załącznika VI Rozporządzenia nr 1169/2011
Etykieta mięsa mielonego od dnia 1 stycznia br. powinna zawierać następujące wyrażenia: „zawartość procentowa tłuszczu poniżej …” oraz „stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej …”. .
Dodatkowo we wspomnianym załączniku podano cztery
kategorie mięsa mielonego ustalone na podstawie zawartości tłuszczu oraz
stosunku kolagenu do białka mięsa, tj,:
– chude
mięso mielone,
– mielona
czysta wołowina,
– mięso
mielone zawierające wieprzowinę,
– mięso
mielone innego gatunku.
Pragniemy nadmienić, że konstruując etykietę mięsa
mielonego na podstawie przepisów rozporządzenia nr 1169/2011 należy uwzględnić
również wymagania:
– Dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw
Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków
spożywczych (Dz. U. L 109 z 6.5.2000, str. 29—42, z późn. zm.)
– Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego
szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia
zwierzęcego (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 55—205, z późn. zm.).
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|