UE – zmiany norm handlowych dla oliwy z oliwekDnia 13 grudnia 2013 r. Komisja Europejska Rozporządzeniem Wykonawczym WE/1335/2013 zmieniła rozporządzenie WE/29/2012 w sprawie norm handlowych dla oliwy z oliwek.
Zmiana prawna jest posunięciem w ramach
„Planu Działania” dla sektora oliwy z oliwek w celu poprawy standardów oliwy z
oliwek na rynku Unii oraz globalnym poprzez dążenie do eliminacji fałszerstw
oraz wzrostu jakości. W rozporządzeniu uwzględniono jakość oznakowania:
poszerzono obowiązkowy opis produktu na etykiecie oraz informuje się
o szczególnych, optymalnych warunkach przechowywania oliwy: chłodne i
zaciemnione miejsce. Producenci będą mogli dobrowolnie wskazać rok zbiorów
oliwek, jeśli 100% oliwy oznakowanej pochodzi z tego samego zbioru. Kraje
członkowskie będą zobligowane do weryfikacji prawdziwości oznakowań na
etykietach, w szczególności zgodność nazwy handlowej produktu z zawartością
pojemnika oraz zmieniono art. 10 dotyczący weryfikacji i sprawozdawczości
(szczegóły w rozporządzeniu). Rozporządzenie wchodzi w życie 21 grudnia br., a
zmiany art. 10 stosuje się o 1 stycznia 2016 roku.
Dnia 13 grudnia br. Komisja
Rozporządzeniem Wykonawczym WE/1348/2013 zmieniła również rozporządzenie (EWG) nr
2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w
sprawie odpowiednich metod analizy. Szczegóły w załącznikach I-VI.
Rozporządzenie wchodzi w życie 24 grudnia br., a stosuje się je 1 marca 2014
roku.
Źródło:
FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowy KE
pełna lista aktualności
|