Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
EFSA: Aspartam jest bezpieczny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenia, że aspartam nie stwarza żadnego zagrożenia dla konsumentów.

Według EFSA aspartam, czyli sztuczny słodzik stosowany przy produkcji żywności i napojów, nie stanowi zagrożenia dla konsumentów. Urząd wezwał Komisję Europejską do wzmocnienia działań mających na celu zwiększenie zaufania konsumentów do aspartamu.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przekonuje, że jego opinia bazuje na setkach badań naukowych. Wskazują one, że dopuszczalne dzienne spożycie aspartamu na osobę wynosi 40 mg/kg mc/dzień.


Źródło: portalspozywczy.pl

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij