Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Trudne czasy dla czekolady
Producenci czekolady stanęli pod ścianą, surowce podrożały, a konsumenci muszą liczyć się z podwyżkami.

Duży popyt podniósł ceny masła kakaowego w niektórych krajach do ponad 7 tys. USD za tonę z 4 tys. USD tylko w ciągu pół roku. Średnia cena, podawana przez giełdę holenderską wzrosła do 4,25 tys. EUR z 2,6 tys. EUR. Wyższe ceny obowiązują i polskich producentów.


Dariusz Orłowski, prezes Wawelu, mówi, że można spodziewać się więc korekt cen u wielu producentów, bo masło kakaowe to około 20 proc. kosztów produkcji czekolady. Zwłaszcza że większość przemysłu nie ma zapasów surowców.


Minimalna wartość takiej podwyżki to 5 proc. Kolejnym argumentem za podwyżkami cen są też rosnące ceny mleka w proszku.


W tym roku na całym świecie może zostać sprzedanych zjeść 7,4 mln ton wyrobów czekoladowych, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej. Wartość tych wyrobów może wynieść 110 mld USD.


(Źródło: Puls Biznesu).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij