Jesteśmy globalnym liderem rynku koncentratów z owoców "kolorowych"- W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy. Na eksport trafiło 95 proc. polskiej produkcji. Jesteśmy światowymi liderami - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB.Jak tłumaczy dr Bożena Nosecka, Polska góruje w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkuruje jedynie z Turcją, a malin - z Serbią. - Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) - dodaje.
- Produkcja innych koncentratów owocowych niż jabłkowe utrzymuje się na stabilnym poziomie 30 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton. W Polsce produkuje takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, oraz niszowe smaki jak czerwona porzeczka czy czarny bez - mówi ekspertka IERiGŻ.
Jak tłumaczy dr Nosecka, powyższe koncentraty nie są aż tak popularne jak jabłkowe czy pomarańczowe, więc zarówno spożycie, jak i produkcja są o wiele niższe. - Przy obecnym nasyceniu i stabilizacji rynku soków potrzebne są akcje promocyjne, który pobudziłyby konsumpcję soków z koncentratów owoców "kolorowych" - dodaje.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|