Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jesteśmy globalnym liderem rynku koncentratów z owoców "kolorowych"
- W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy. Na eksport trafiło 95 proc. polskiej produkcji. Jesteśmy światowymi liderami - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB.

Jak tłumaczy dr Bożena Nosecka, Polska góruje w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkuruje jedynie z Turcją, a malin - z Serbią. - Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) - dodaje.  


- Produkcja innych koncentratów owocowych niż jabłkowe utrzymuje się na stabilnym poziomie 30 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton. W Polsce produkuje takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, oraz niszowe smaki jak czerwona porzeczka czy czarny bez - mówi ekspertka IERiGŻ.


Jak tłumaczy dr Nosecka, powyższe koncentraty nie są aż tak popularne jak jabłkowe czy pomarańczowe, więc zarówno spożycie, jak i produkcja są o wiele niższe. - Przy obecnym nasyceniu i stabilizacji rynku soków potrzebne są akcje promocyjne, który pobudziłyby konsumpcję soków z koncentratów owoców "kolorowych" - dodaje.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij