Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Indeks cen żywności na świecie spada
Indeks cen żywności na świecie w lipcu 2013 r. spadł o 3,33 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym - o 1,99 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w lipcu 2013 r. wyniósł 205,9 pkt., wobec 210,1 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół o 1,2 pkt. i wobec 213,0 pkt. w lipcu 2012 r.


"Lipcowa korekta w dół, która oznaczała trzeci miesiąc spadków z rzędu, była w dużej mierze wywołana niższymi cenami zbóż, soi oraz oleju palmowego, w czasie gdy notowania cukru, mięsa i nabiału również spadały" - napisano w komentarzu.


Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.


Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.


(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij