Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadki światowych cen przetworów mleczarskich w czerwcu, w lipcu ich odbicie
W czerwcu br., podobnie jak miesiąc wcześniej, przeważały spadkowe tendencje cen, co obrazuje m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny). W ubiegłym miesiącu zmniejszył się on wobec maja br. o 4 proc. (prawie 11 punktów) i ukształtował na poziomie 239 punktów. Zatem nadal ceny monitorowane przez FAO pozostają bardzo wysokie - o ponad 139 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004 - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej

Ostatnie obniżki to w pewnym stopniu uspokojenie sytuacji po bardzo silnych wzrostach notowanych w kwietniu br., co z kolei było wynikiem napiętej sytuacji podażowej w Nowej Zelandii.


Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, że początek bieżącego miesiąca przyniósł niewielkie zmiany na rynku mlecznym. Na przełomie czerwca i lipca br. w portach Oceanii nieznacznie podrożało mleko w proszku - średnio o 2 proc. wobec połowy czerwca br. do 4200-4750 USD/t w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku oraz do 4400-5300 USD/t w odniesieniu do mleka pełnego. Ceny masła obniżyły się w tym czasie o 0,3 proc. do 3675-4500 USD/t.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij