Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadek cen sera cheddar i masła na aukcji Fonterry
Dnia 2 lipca 2013 roku na otwartej po raz 95 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), odnotowano delikatną zwyżkę średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych. Zaobserwowano jednak spadki cen niektórych przetworów mlecznych - informuje FAMMU/FAPA.

Najbardziej dynamiczną zniżkę odnotowano w przypadku masła. Średnia jego cena ze wszystkich kontraktów terminowych osiągnęła poziom 3,71 tys. USD/t i była niższa o 5,7% niż na poprzednim przetargu. Za kontrakty wrześniowe płacono nawet o 7,3% mniej niż przed dwoma tygodniami.

Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych wzrosła do poziomu 4,643 tys. USD/t i była o 1% wyższa względem poprzedniego przetargu. Cena ta jest niższa o 323 USD/t od rekordowej (4,966 tys. USD/t), odnotowanej na początku kwietnia. Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 3,7% drożej niż na poprzednim przetargu osiągnęły poziom 4,44 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 277 USD więcej niż przed miesiącem.

W przypadku tego proszku odnotowano nawet zwyżki rzędu 5,1% za kontrakty na grudzień. W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP, osiągnęły cenę o 0,5% niższą względem poprzedniej aukcji - 4,64 tys. USD/t (za kontrakty na grudzień płacono natomiast o 7,1% więcej niż przed dwoma tygodniami, a za październik o 1,1% mniej). Pełnotłuste mleko w proszku wciąż było sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony.

Różnica cen zmniejszyła się do 202 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także 4% zniżkę cen sera cheddar w ujęciu miesięcznym. Jego cena osiągnęła poziom 4,4 tys. USD/t. 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 16 lipca 2013 r.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij