Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Crealto Limited Edition od Nespresso PRZEPISY
Dłuższy proces palenia, podobnie do gotowania, umożliwia wydostanie aromatów i smaków, podkreślając nuty nadające łagodny smak. Aby umożliwić poznanie Crealto od Nespresso, Mauro Colagreco opracował cztery ekskluzywne przepisy: Dark Coco Zest, Velvet Pistachio, Oriental Perfume Espresso i Orange Refresher.

Czekoladowa chwila (Dark Coco Zest)

Składniki:

  • 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 100 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru
  • skórka z 1/4 niewoskowanej cytryny
  • kruszony lód
  • 3 kostki lodu

Wymieszaj kakao z mlekiem. W shakerze zaparz 2 espresso z kapsułek Crealto i dodaj 2 kostki lodu, mleczko kokosowe oraz skórkę z cytryny. Następnie dodaj do nich mleko kakaowe i wstrząsaj energicznie. Napełnij szklankę Lungo kruszonym lodem i dopełnij chłodną zawartością shakera.

Aksamitna pistacja (Velvet Pistachio)

Składniki:

  • 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
  • 20 ml gorącej wody
  • mleko pistacjowe (30g prażonych pistacji + 125 ml półtłustego mleka)
  • 80 ml mleka
  • 10 nasion kardamonu
  • 1 łyżka cukru

Przygotuj mleko pistacjowe przez wymieszanie prażonych pistacji z mlekiem. Odcedź je przez sitko i zachowaj 50 ml mieszanki. Podgrzej w rondlu 80 ml mleka z nasionami kardamonu, aż do zagotowania. Zdejmij mleko z ognia i pozostaw na 10 min., aby ostygło, a następnie przecedź je przez sitko. Tak przygotowane mleko kardamonowe spień przy pomocy spieniacza do mleka Aeroccino lub funkcji spieniającej twojego ekspresu. Przelej mleko pistacjowe do szklanki Lungo. Zaparz 2 espresso z mieszanki Crealto i dodaj 20ml gorącej wody. Ostrożnie przelej kawę do mleka pistacjowego. Całość dopełnij pianą z mleka kardamonowego, aby zwieńczyć przygotowany napój.

Espresso „Zapach Orientu” (Oriental Perfume Espresso)

Składniki:

  • 1 kapsułka Crealto (2 x 40 ml)
  • 80 ml mleka
  • 2 ml syropu z migdałów
  • syrop korzenny (80g cukru + 80 ml wody + 2 gwiazdki anyżu + 1 laska cynamonu + 6 listków mięty)

Delikatnie podgrzewaj wszystkie składniki korzennego syropu w rondlu, aż do zagotowania. Odstaw go na 5 minut, a następnie przecedź przez sitko. Wlej 8 ml ciepłego korzennego syropu do filiżanki Espresso, w której następnie zaparz espresso z mieszanki Crealto. Wymieszaj mleko z syropem migdałowym przed przygotowaniem smakowej mlecznej pianki przy pomocy spieniacza do mleka Aeroccino lub funkcji spieniającej twojego ekspresu. Ostrożnie przelej piankę mleczną do korzennej kawy i rozkoszuj się wybornym smakiem.

Pomarańczowe orzeźwienie (Orange Refresher)

Składniki:

  • 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
  • syrop pomarańczowy (100 g cukru + 100 ml wody + skórka pomarańczowa)
  • 2 goździki
  • skórka z 1/4 pomarańczy organicznej
  • kruszony lód
  • 2 kostki lodu

Delikatnie podgrzewaj wszystkie składniki syropu w rondlu, aż do momentu zagotowania. Odstaw go na 5 minut, a następnie przecedź przez sitko. Napełnij szklankę Lungo kruszonym lodem 3 cm poniżej jej wysokości. Następnie nalej do niej 50ml syropu pomarańczowego. Zaparz w shakerze 2 espresso z mieszanki Crealto, dodaj goździk oraz 2 kostki lodu. Wstrząsaj energicznie, a następnie ostrożnie przelej mieszankę przez sitko na kruszony lód.

***

Crealto - limitowana edycja Grand Cru zainspirowana przez sztukę kulinarną

Jako kawa o intensywności 8, składająca się wyłącznie z płukanych ziaren z gatunku Arabika, Crealto ukrywa zaskakująco bogate nuty, których smak utrzymuje się przez długi czas po wypiciu. Ten wyjątkowy charakter pozwala w pełni docenić bogactwo jej smaku i aromatu.

Limited Edition Crealto jest wynikiem spotkania Alexis Rodriguez z Mauro Colagreco, których łączy miłość do produktów najwyższej jakości oraz pasja tworzenia. To właśnie ta nowa, limitowana edycja zainspirowała Mauro do stworzenia 4 oryginalnych i wyjątkowych przepisów.

Mauro Colagreco

Wschodząca gwiazda ekskluzywnej kuchni. Argentyńczyk włoskiego pochodzenia, który swoją zadziwiającą kreatywność przejawia za pomocą kunsztownego doboru składników. W roku 2012 został nagrodzony drugą gwiazdką Michelin za nowoczesne i innowacyjne potrawy serwowane w jego restauracji Mirazur w Menton na Lazurowym Wybrzeżu.

***

Kontakt dla prasy:

Edyta Płuciennik-Skalska, Weber Shandwick 
tel: + 48 22 210 12 37, e-mail: eskalska@webershandwick.com

***

Dodatkowe informacje dostępne są:
W butiku Nespresso - Warszawa, ul. Nowy Świat 47 
godziny otwarcia: poniedziałek – piątek 10.00-19.00, sobota 10.00-17.00,

pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii 800 51 52 53,

na stronie www: www.nespresso.com/pl.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij