Crealto Limited Edition od Nespresso PRZEPISYDłuższy proces palenia, podobnie do gotowania, umożliwia wydostanie aromatów i smaków, podkreślając nuty nadające łagodny smak. Aby umożliwić poznanie Crealto od Nespresso, Mauro Colagreco opracował cztery ekskluzywne przepisy: Dark Coco Zest, Velvet Pistachio, Oriental Perfume Espresso i Orange Refresher.Czekoladowa chwila (Dark Coco Zest) Składniki: - 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 100 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru
- skórka z 1/4 niewoskowanej cytryny
- kruszony lód
- 3 kostki lodu
Wymieszaj kakao z mlekiem. W shakerze zaparz 2 espresso z kapsułek Crealto i dodaj 2 kostki lodu, mleczko kokosowe oraz skórkę z cytryny. Następnie dodaj do nich mleko kakaowe i wstrząsaj energicznie. Napełnij szklankę Lungo kruszonym lodem i dopełnij chłodną zawartością shakera. Aksamitna pistacja (Velvet Pistachio) Składniki: - 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
- 20 ml gorącej wody
- mleko pistacjowe (30g prażonych pistacji + 125 ml półtłustego mleka)
- 80 ml mleka
- 10 nasion kardamonu
- 1 łyżka cukru
Przygotuj mleko pistacjowe przez wymieszanie prażonych pistacji z mlekiem. Odcedź je przez sitko i zachowaj 50 ml mieszanki. Podgrzej w rondlu 80 ml mleka z nasionami kardamonu, aż do zagotowania. Zdejmij mleko z ognia i pozostaw na 10 min., aby ostygło, a następnie przecedź je przez sitko. Tak przygotowane mleko kardamonowe spień przy pomocy spieniacza do mleka Aeroccino lub funkcji spieniającej twojego ekspresu. Przelej mleko pistacjowe do szklanki Lungo. Zaparz 2 espresso z mieszanki Crealto i dodaj 20ml gorącej wody. Ostrożnie przelej kawę do mleka pistacjowego. Całość dopełnij pianą z mleka kardamonowego, aby zwieńczyć przygotowany napój. Espresso „Zapach Orientu” (Oriental Perfume Espresso) Składniki: - 1 kapsułka Crealto (2 x 40 ml)
- 80 ml mleka
- 2 ml syropu z migdałów
- syrop korzenny (80g cukru + 80 ml wody + 2 gwiazdki anyżu + 1 laska cynamonu + 6 listków mięty)
Delikatnie podgrzewaj wszystkie składniki korzennego syropu w rondlu, aż do zagotowania. Odstaw go na 5 minut, a następnie przecedź przez sitko. Wlej 8 ml ciepłego korzennego syropu do filiżanki Espresso, w której następnie zaparz espresso z mieszanki Crealto. Wymieszaj mleko z syropem migdałowym przed przygotowaniem smakowej mlecznej pianki przy pomocy spieniacza do mleka Aeroccino lub funkcji spieniającej twojego ekspresu. Ostrożnie przelej piankę mleczną do korzennej kawy i rozkoszuj się wybornym smakiem. Pomarańczowe orzeźwienie (Orange Refresher) Składniki: - 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
- syrop pomarańczowy (100 g cukru + 100 ml wody + skórka pomarańczowa)
- 2 goździki
- skórka z 1/4 pomarańczy organicznej
- kruszony lód
- 2 kostki lodu
Delikatnie podgrzewaj wszystkie składniki syropu w rondlu, aż do momentu zagotowania. Odstaw go na 5 minut, a następnie przecedź przez sitko. Napełnij szklankę Lungo kruszonym lodem 3 cm poniżej jej wysokości. Następnie nalej do niej 50ml syropu pomarańczowego. Zaparz w shakerze 2 espresso z mieszanki Crealto, dodaj goździk oraz 2 kostki lodu. Wstrząsaj energicznie, a następnie ostrożnie przelej mieszankę przez sitko na kruszony lód. *** Crealto - limitowana edycja Grand Cru zainspirowana przez sztukę kulinarną Jako kawa o intensywności 8, składająca się wyłącznie z płukanych ziaren z gatunku Arabika, Crealto ukrywa zaskakująco bogate nuty, których smak utrzymuje się przez długi czas po wypiciu. Ten wyjątkowy charakter pozwala w pełni docenić bogactwo jej smaku i aromatu. Limited Edition Crealto jest wynikiem spotkania Alexis Rodriguez z Mauro Colagreco, których łączy miłość do produktów najwyższej jakości oraz pasja tworzenia. To właśnie ta nowa, limitowana edycja zainspirowała Mauro do stworzenia 4 oryginalnych i wyjątkowych przepisów. Mauro Colagreco Wschodząca gwiazda ekskluzywnej kuchni. Argentyńczyk włoskiego pochodzenia, który swoją zadziwiającą kreatywność przejawia za pomocą kunsztownego doboru składników. W roku 2012 został nagrodzony drugą gwiazdką Michelin za nowoczesne i innowacyjne potrawy serwowane w jego restauracji Mirazur w Menton na Lazurowym Wybrzeżu. *** Kontakt dla prasy: Edyta Płuciennik-Skalska, Weber Shandwick tel: + 48 22 210 12 37, e-mail: eskalska@webershandwick.com *** Dodatkowe informacje dostępne są: W butiku Nespresso - Warszawa, ul. Nowy Świat 47 godziny otwarcia: poniedziałek – piątek 10.00-19.00, sobota 10.00-17.00, pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii 800 51 52 53, na stronie www: www.nespresso.com/pl.
pełna lista aktualności
|