Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności, Jachranka/k Warszawy 5 - 6 czerwca 2013 r.Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności, Jachranka/k Warszawy 5 - 6 czerwca 2013 r.
W dniach 5 - 6 czerwca 2013 r. w Jachrance/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia PFPZ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców, podczas której została przekazana zróżnicowana specjalistyczna wiedza w kwestiach legislacyjnych oraz praktycznego postępowania. Konferencja szkoleniowa dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności.
W Akademii wzięło udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Zmiany w
standardach IFS i BRC omówił szczegółowo Pan Dominik Lisiewski z Det Norske
Veritas Business Assurance Poland. Nowe wersje standardów koncentrują się przede wszystkim na udoskonaleniu
procesu przeprowadzania audytów. Postanowienia
norm mówią m.in. o: lepszym rozplanowaniu czasu audytu pomiędzy wizytowaniem
zakładu a przeglądem dokumentacji z naciskiem na audytowanie dobrych praktyk
produkcyjnych - sprawdzenie takich aspektów jak: wdrożenie procedur w
zakładzie, nadzór nad szkoleniami pracowników, stosowane praktyki pracy,
warunki pracy i higienę. Szczególną uwagę zwraca się w nich również na
zagrożenia mikrobiologiczne, alergeny, nadzór nad substancjami chemicznymi,
zarządzanie wyrobami niezgodnymi, ryzyko związane z ciałami obcymi w żywności,
zarządzanie incydentami – wycofanie z rynku.
|
O zagrożeniach
związanych z opakowaniami stosowanymi do żywności mówiła Pani Marzena Pawlicka
z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny. Pani Pawlicka w swojej prezentacji przypomniała
uczestnikom definicję materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz omówiła
istotne przepisy prawne z tego zakresu. W swoim wystąpieniu szczegółowo
przedstawiła wymagania dotyczące badania migracji substancji z materiałów
opakowaniowych – zmiany wymagań prawnych w świetle rozporządzenia 10/2011, a
także deklaracje zgodności w łańcuchu spożywczym zgodnie z wytycznymi KE.
Kolejny wykład Pani
dr Marii Wojciechowskiej – Mazurek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny poświęcony był zanieczyszczeniom żywności metalami.
W swojej prezentacji przedstawiła źródła
zanieczyszczenia żywności metalami, najnowsze prace legislacyjne oraz opinie
naukowe dotyczące pierwiastków szkodliwych dla zdrowia, podając wiele
przykładów.
Aspekty prawne
dotyczące zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności podczas Akademii
przedstawiła radca prawny Magdalena Warzecha. Pani Warzecha omówiła
szczegółowo środki dowodowe - w jaki sposób wykazać powinien przedsiębiorca
prawdziwość twierdzeń w postępowaniu sądowym oraz na czym polegają ułatwienia
dowodowe.
Pani Hanna
Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A. zaprezentowała doświadczenia laboratorium
J.S. Hamilton Poland S.A. w badaniu wybranych zanieczyszczeń chemicznych w
żywności. Omówiła szczegółowo źródła skażeń żywności, podział zanieczyszczeń
chemicznych żywności, a także System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych
Produktach Spożywczych i Środkach Żywienia Zwierząt zwracając uwagę na powiadomienia
dotyczące obecności mitoksyn w żywności.
|
W drugim dniu
Akademii Pan Andrzej Starski z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności z Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny omówił urzędowy monitoring
zanieczyszczeń żywności w tym zalecenia Komisji Europejskiej dotyczące m.in.
wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów, mikotoksyn,
alkaloidów sporyszu, furanu, akrylamidu, dioksyn. W kolejnej prezentacji Pan
Starski przedstawił zasady przeprowadzania oceny ryzyka związanego z
bezpieczeństwem żywności w ramach systemu RASFF, w tym rolę Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego Zakładu Higieny w tym procesie. Uczestnicy mieli
możliwość zapoznania się z zakresem informacji i rodzajami zdarzeń zgłaszanymi
do systemu, a także z głównymi założeniami przewodnika oceny ryzyka.
|
Praktyczne
zastosowanie rozporządzenia Komisji (WE) NR 10/2011 w sprawie materiałów i
wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością przedstawiły
Panie: Beata Bolesta oraz Edyta Malchrowicz z firmy Mondi Sp. z o.o. W swoim
wystąpieniu dokonały prezentacji działalności firmy Mondi, omówiły znaczenie
deklaracji zgodności dla podmiotów produkujących opakowaną żywność oraz omówiły
proces przygotowania takiej deklaracji - komunikację z producentami żywności i
dostawcami. Ponadto zwróciły uwagę na rodzaje przeprowadzanych badań migracji.
|
Nowe wymagania
dla środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego w
świetle zmian przepisów Unii Europejskiej przedstawiła Pani prof. Katarzyna
Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia. W swojej prezentacji omówiła
żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego wg obecnie obowiązujących
przepisów oraz spodziewane zmiany wymagań, a także wpływ dotychczasowych
przepisów o oświadczeniach zdrowotnych na praktykowaną kwalifikację żywności
specjalnego przeznaczenia żywieniowego (produkty dla sportowców, produkty
zastępujące posiłek).
Innowacyjna
technologia wytwarzania pary czystej w sektorze spożywczym była tematem, który
przedstawił Pan Jarosław Janów z firmy Stigen Sp. z o.o. Uczestnicy mieli
możliwość wysłuchania informacji na temat nowoczesnych urządzeń do wytwarzania
pary czystej dla przemysłu spożywczego, a także zagrożeń dla produkowanej
żywności związanych z zastosowania nieodpowiednich instalacji.
Ostatnim wystąpieniem,
które zamknęło konferencję szkoleniową było wystąpienie Pani Barbary
Ratkovskiej z Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczące stosowania
Przewodnika Komisji Europejskiej nt.
tolerancji zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych. Pani Ratkovska omówiła zasady wyznaczania
tolerancji składników odżywczych, zwracając uwagę na zawarte w przewodniku
zróżnicowanie wymagań zależnie od rodzaju żywności, na której podawana jest
informacja o wartości odżywczej.
*
Akademię PFPŻ
ZP prowadziła Pani Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej
Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
Partnerzy
Strategiczni PFPZ ZP:
- Det Norske
Verits Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
- Stigen Sp. z o.o.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Kancelaria
DENTONS
Partner PFPZ ZP
- Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partnerzy Akademii PFPZ ZP :
- J.S. Hamilton
Poland S.A.
- Mondi Sp. z o.o.
Patroni Akademii PFPZ ZP:
- Krajowa Unia
Producentów Soku
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy
Galeria zdjęć: