Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Bezpłatne webinaria dla branży spożywczej:
Det Norske Veritas Business Assurance zaprasza do udziału w kolejnym bezpłatnym webinarium pt.: Food defense – ochrona żywności

Dnia 25.03.2013 od godziny 10.00 zarejestrowani uczestnicy mogą uczestniczyć w bezpłatnym webinarium na temat ochrony żywności – Food defence.

 

Tematy, które będą poruszane:


1/ Ocena ryzyka – identyfikacja krytycznych punktów dotyczących bezpieczeństwa w łańcuchu powstawania żywności

2/ Bezpieczeństwo zakładu, procesu produkcyjnego, wyrobów

3/ Budowanie świadomości pracowników w zakresie ochrony żywności

 

Prosimy o logowanie się na przesłany adres pół godziny przed rozpoczęciem seminarium. Przewidywany czas trwania to 1-1,5 godziny.

 

Informacje na temat zawartości merytorycznej webinarium:

 

Szereg incydentów z żywnością, jakie miały miejsce w Europie w ostatnich latach a nawet miesiącach skutkuje uszczerbkiem na wizerunku całej branży spożywczej. Dla niektórych z nich, jako główną przyczynę wskazano fałszowanie lub złośliwe skażenie żywności. Koncepcja Ochrona żywności- Food defense to szereg mechanizmów zabezpieczającej żywność w całym jej łańcuchu powstawania i dostarczania przez wszelkim aktami złośliwego negatywnego wpływu: sabotażu, bioterroryzmu.  Webinarium ma ambicje zainicjować proces kompletowania wymagań i analizowania dostępnej wiedzy na temat ochrony żywności, zdefiniowanych przez prawo, wskazanych przez szereg standardów, przewodników.

Ale  także wynikających z oceny ryzyka dedykowanej konkretnemu produktowi i łańcuchowi dostarczania żywności. Ochrona żywności według tej koncepcji to także ochrona zakładów, gdzie jest ona przetwarzana oraz budowanie świadomości i odpowiedzialności załogi za bezpieczeństwo wyrobów. Podczas webinarium zaprezentowane zostanie mechanizm szacowania ryzyka skażenia żywności z uwzględnieniem analizy istotności zagrożenia, wrażliwości produktu oraz podatności naszych zasobów, czyli infrastruktury oraz pracowników. Podczas webinarium zostaną także zaprezentowane przykłady dobrych praktyk ograniczające ryzyko celowego i negatywnego wpływu na bezpieczeństwo wyrobów, praktyki dotyczące oceny skuteczności stosowanych mechanizmów zabezpieczenia zakładu, procesu produkcyjnego i wyrobów oraz metody budowania świadomości załogi w zakresie Food defense.

 

Webinarium oparto na specyfikacji PAS 96, poradniku FDA, standardzie IFS w wersji 6, ISO/TS 22002-1 będącego podstawą do wdrożenia schematu FSSC 22000 oraz szeregu innych dobrowolnych standardów z zakresu bezpieczeństwa.

Spodziewane jest także pojawienie się tego elementu w kolejnym wydaniu normy BRC Global Standard for Food Safety.

 

Prowadzący będzie dostępny dla Państwa po webinarium na sesji „Pytania i Odpowiedzi”.

 

Seminarium poprowadzi:

Dominik Lisiewski – audytor IFS, BRC, FSSC 22000, BRC/IoP, ISO 22000, BRC CP.

 

Udział w seminarium jest bezpłatny.

 

Zgłoszenia prosimy kierować na adres:

katarzyna.grzegorzek@dnv.com do 22 marca (piątek)

Link do strony logowania dostana Państwo mailem zwrotnym.

 

Zaświadczenia i materiały

Informujemy, że możliwe jest uzyskanie otrzymanie materiałów szkoleniowych w wersji nagrania z prezentacją oraz zaświadczenia z webinarium.

Koszt zaświadczenia o uczestnictwie to 50 PLN, koszt imiennych materiałów 50 PLN.

 

Seminaria internetowe realizowane będą w technologii czasowego dostępu do prezentacji.

 

Minimalne wymagane warunki techniczne:


  •  komputer PC z procesorem min. 1GHz,
  •  karta dźwiękowa oraz głośniki lub słuchawki,
  •  pamięć operacyjna: min. 512 MB,
  •  stabilne łącze internetowe DSL
  •  przeglądarka internetowa (zalecana przeglądarka to Internet    Explorer w wersji 7.0 lub wyższej).


Serdecznie zapraszamy!


Det Norske Veritas Business Assurance

 


 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij