Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE: Prognoza bilansu cukru na sezon 2012/13
Komisja Europejska zrewidowała w dół szacunek przeniesienia cukru z sezonu 2011/12 na 2012/13 z 871 do 801 tys. ton. Głównym powodem jest zmniejszenie wolumenu przeniesienia na Litwie z 53 tysięcy do zaledwie 53 ton. Szacunek produkcji cukru w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) został zmniejszony z 18,689 do 18,542 mln ton - informuje FAPA/FAMMU na podstawie KE.

Przede wszystkim jest to efekt niższej niż oczekiwano produkcji na Słowacji (174,5 tys. ton wobec 233,2 tys. ton). Mniejsza też będzie produkcja pozakwotowa, którą oszacowano na 4,526 mln ton (mniej o 202 tys. ton). Produkcja cukru w Polsce jest prognozowana na 1,908 mln ton, we Francji na 4,777 mln ton, w Niemczech na 4,267 mln ton. Polska po raz pierwszy od lat zastosowała mechanizm przeniesienia - na poczet
produkcji w sezonie 2012/13 zostało zapisane 68 297 ton. Produkcja pozakwotowa wyniosła zatem 434 800 ton.
Komisja Europejska zrewidowała także szacunek bilansu cukru i izoglukozy w UE w sezonie 2012/13. Ich zużycie zostało oszacowane na 16,835 mln ton, eksport na 1,235 mln ton (w tym 1,18 mln ton w towarach przetworzonych, do tego należy doliczyć blisko 1,4 mln ton wywozu pozakwotowego). Produkcja kwotowa została oszacowana na 13,768 mln ton i dodatkowo 5,328 mln ton pozakwotowej produkcji. Import zaś ma wynieść 3,56 mln ton, z czego 500 tys. ton w produktach przetworzonych. Na cele przemysłowe trafi natomiast blisko 2 mln ton, w tym 1,3 mln
ton do produkcji bioetanolu. Zapasy końcowe spadną do niespełna 900 tys. ton.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij