GIJHARS: Nie ma potrzeby zaostrzenia przepisów związanych z kontrolą żywnościIstniejące przepisy dobrze chronią konsumentów przed skażoną żywnością. Obecnie nie ma potrzeby zaostrzenia przepisów związanych z kontrolą żywności. Zdaniem profesora Stanisława Kowalczyka z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych polskie i unijne przepisy są wystarczające - podaje "Polskie Radio".Według profesora, więcej uwagi należy poświęcić sprawności działania odpowiednich służb kontrolnych. W opinii Stanisława Kowalczyka, prawo jest dobre, a zawodzą poszczególne służby, które są źle dofinansowane i w związku z tym mniej sprawne.
Zdaniem profesora, na pewno w Polsce należy udoskonalić funkcjonowanie służb kontrolujących żywność. W jego ocenie, niektóre należy połączyć i na nowo określić ich kompetencje, tak aby się nie dublowały. Stanisław Kowalczyk zwraca uwagę na złą organizację i koordynację. Służby bowiem na poziomie regionalnym podlegają wojewodom, a na szczeblu centralnym odpowiednim ministerstwom. W praktyce oznacza to, że na kontrole zaplanowane centralnie wojewodowie mogą nie przeznaczyć określonych środków finansowych.
Tadeusz Wojciechowski, prezes Polskiej Federacji Pest Control uważa, że aby zwiększyć bezpieczeństwo konsumentów należy wzmocnić kontrole oraz działania służb. Podkreśla, że dotychczasowe afery - ostatnia z czeskim alkoholem czy wcześniejsze z solą wypadową - miały miejsce w obszarach, które nie były poddawane rygorystycznym kontrolom.
Źródło: Polskie Radio / IAR
pełna lista aktualności
|