Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kończy się okres konsultacji w sprawie rozporządzenia na temat wymagań zakładów produkcji zwierzęcej
Do 16 września br. można zgłaszać uwagi do projektu rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Projektowane rozporządzenie zawiera rozwiązania bardziej klarowne i zmniejszające obciążenia administracyjne zarówno dla podmiotów, jak i organów Inspekcji Weterynaryjnej.

 

W projektowanym rozporządzeniu przyjęto, że projekt technologiczny zakładu, w którym prowadzona ma być produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego, co do zasady składa się z części opisowej i graficznej. Przyjęto ujednoliconą część opisową dla wszystkich rodzajów zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Przyjęto także pewne uproszczenia w odniesieniu do części graficznej projektu dla zakładu, w którym prowadzona jest działalność marginalna, lokalna i ograniczona.

 

W przypadku projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej oraz działalności polegającej na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego proponuje się rezygnację z konieczności opracowywania części graficznej projektu.

 

Podkreśla się, że projektowane rozporządzenie będzie miało pozytywny wpływ na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość. Regulacja ta upraszcza wymagania co do projektu technologicznego.

 

Źródło: RW, portalspożywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij