Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – zezwolenie na stosowanie dodatków na gotowanych jajach
W dniu 24 lipca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Komisji UE nr 675/2012, które zmienia się załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 1333/2008, stanowiący unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania.

Zmiany polegają na zezwoleniu na stosowanie talku (E 553b) i wosku carnauba (E 903) na barwionych, gotowanych jajach w skorupkach oraz szelaku (E 904) na gotowanych jajach w skorupkach. Stosowanie tych dodatków do żywności nie ma wpływu na zdrowie ludzi, ponieważ woski tych substancji pozostają na skorupkach jaj i nie przenikają do części jadalnej. Talk i wosk carnauba mogą służyć do celów dekoracyjnych, a szelak może przyczyniać się do lepszej konserwacji gotowanych jaj. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 24.07.12 (L 196/52)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij