UE – zezwolenie na stosowanie dodatków na gotowanych jajachW dniu 24 lipca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Komisji UE nr 675/2012, które zmienia się załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 1333/2008, stanowiący unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania.Zmiany polegają na zezwoleniu na stosowanie talku (E 553b) i wosku carnauba (E 903) na barwionych, gotowanych jajach w skorupkach oraz szelaku (E 904) na gotowanych jajach w skorupkach. Stosowanie tych dodatków do żywności nie ma wpływu na zdrowie ludzi, ponieważ woski tych substancji pozostają na skorupkach jaj i nie przenikają do części jadalnej. Talk i wosk carnauba mogą służyć do celów dekoracyjnych, a szelak może przyczyniać się do lepszej konserwacji gotowanych jaj. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 24.07.12 (L 196/52)
pełna lista aktualności
|