Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier na rynku nie będzie tanieć
Mimo że mamy w kraju dużo cukru, jego cena nie spada. Sylwia Kalska z Krajowej Spółki Cukrowej - największego producenta i sprzedawcy w Polsce - tłumaczy serwisowi gazeta.pl, że wielkość produkcji nie ma bezpośredniego związku z ceną, którą klient płaci za cukier leżący na półce w sklepie.

Ceny cukru w UE są wypadkową kilku czynników: kwot produkcyjnych przyznawanych przez Brukselę (ustalonych w UE poniżej wysokości popytu wewnętrznego), kwot dostępowych dla preferencyjnego importu cukru spoza UE (bezcłowego lub z obniżonym cłem w ramach umów międzynarodowych) również regulowanych przez UE, cen światowych cukru (plus koszty cła, rafinacji, logistyki i pakowania).

Na świecie cukier jest drogi. Jak pisze gazeta.pl w szczytowym momencie kosztował nawet 800 dol. za tonę. Obecnie jest po 600 dol. za tonę. A jeszcze w 2009 r. cena wynosiła tylko nieco ponad 300 dol. za tonę. Ceny cukru trzymają w górze drogie paliwa. Z tego powodu Brazylia, największy na świecie producent cukru, coraz więcej trzciny cukrowej przeznacza na biopaliwa. Na tańszy cukier na razie nie ma co liczyć. Za to polska branża cukrownicza od trzech lat ma najlepsze wyniki z całej branży przetwórczej.


(Źródło: gazeta.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij