Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unilever z sukcesem wdraża plan "Życie w sposób zrównoważony
W lipcu 2011 roku Unilever ogłosił plan "Życie w sposób zrównoważony". Jego celem jest poprawa zdrowia i samopoczucia ludzi, a także ograniczenie o połowę śladu środowiskowego związanego z prowadzoną działalnością i używaniem produktów Unilevera przez konsumentów, oraz pozyskiwanie wszystkich surowców rolnych z upraw zarządzanych w sposób zrównoważony. Unilever Food Solutions, dział Unilevera skierowany do branży gastronomicznej, również podjął to wyzwanie i osiągnął na tym polu sukcesy.

Plan Unilevera "Życie w sposób zrównoważony" definiuje sposób, w jaki firma chce realizować swoją działalność: podwoić wysokość obrotów przy jednoczesnym zmniejszeniu oddziaływania na środowisko naturalne i zwiększeniu wpływu społecznego.

To, co udało się zrealizować w ramach założonego planu, to m.in. obniżenie zawartości tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans w margarynach wiodących marek Unilevera oraz cel dotyczący kaloryczności lodów dla dzieci. Co więcej, firma obniżyła zawartość soli w kolejnych produktach - w sosach i bulionach Unilever Food Solutions z oferty dla gastronomii. Praca nad ograniczeniem ilości soli jest jednym z największych wyzwań stojących przed firmą, ponieważ polscy konsumenci za główny wyznacznik dobrego smaku w spożywanych przez siebie potrawach, uważają wysoką zawartość soli.

Składniki wykorzystywane do wytwarzania produktów Unilever Food Solutions pochodzą z naturalnych źródeł.

Firma Unilever Food Solutions stale usprawnia również gałąź produkcji opakowań. Oprócz walorów funkcjonalnych, równie ważne są rozwiązania przyjazne środowisku. Opakowania produktów Unilever Food Solutions nadają się do wielokrotnego użytku, a dzięki swemu kształtowi są wygodne do składowania. W procesie zmian, z opakowań zbiorczych usunięto folię i zastąpiono ją kartonową owijką.

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania klientów lokali gastronomicznych, Unilever Food Solutions zainicjował w 2011 roku Program Menu Bez Tajemnic, który zachęca restauratorów do deklarowania w menu swoich lokali wartości odżywczej dań, a konsumentów do zadawania pytań na temat serwowanych im potraw - goście lokali mogą dzięki temu dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych, czyli zdrowiej się odżywiać, nawet jedząc poza domem.

Ograniczenie śladu środowiskowego firmy to dla Unilever bardzo ważna część planu "Życie w sposób zrównoważony". W 2011 roku dążeniem firmy była redukcja o 4 proc. emisji CO2 związanej z transportem. Cel został osiągnięty poprzez wprowadzenie optymalizacji tras przewozowych.
W tym roku jednym z najważniejszych projektów jest "Zero Landfill". Zakłada on ograniczenie do zera ilości odpadów przekazywanych na wysypiska śmieci. W 2010 roku Unilever w Polsce wyprodukował ponad 15 tys. ton odpadów, z czego 96,98 proc. poddano procesom odzysku i recyklingu, jedynie 3 proc. trafiło na składowiska odpadów, a pozostałe 0,02 proc. unieszkodliwiono.

Dużą aktywnością w tym obszarze może pochwalić się również Unilever Food Solutions. Firma wprowadziła w 2011 roku usługę dla gastronomii "Rozsądnie gospodaruj odpadkami" - zbiór porad i wskazówek dla szefów kuchni i właścicieli restauracji czy barów, jak rozsądnie gospodarować odpadkami w kuchni, by nie marnować żywności. Dzięki niemu szefowie kuchni i restauratorzy mogą sprawnie monitorować i mierzyć ilość oraz kluczowe miejsca powstawania odpadów spożywczych w swoich kuchniach, a stosując zaproponowane rozwiązania mogą zmniejszyć ilość tych odpadów, co najmniej o 20 proc.


(Źródło: pr).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij