Podawanie informacji o zawartości błonnikaSposób podawania na etykietach informacji o zawartości błonnika w produktach spożywczych był przedmiotem wielu dyskusji wśród członków PFPŻ.Wątpliwości budził sposób deklaracji, ponieważ istnieją różnice w zapisach krajowego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. i Dyrektywy 90/496/EWG, polegające na stosowaniu sformułowania "błonnik pokarmowy" w rozporządzeniu oraz określenia "błonnik" w Dyrektywie.
Sprawa została ostatecznie rozstrzygnięta przez Głowny Inspektorat Sanitarny w przekazanej do PFPŻ interpretacji zapisów. Zgodnie ze stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ze względu na fakt, że przepisy Dyrektywy 90/496/EWG nie nakładają na przedsiębiorców obowiązku podawania informacji o zawartości błonnika z dodatkowym określeniem "pokarmowy", w oznakowaniu etykiet produktów na rynku polskim wystarczające jest podawanie pojedynczego słowa "błonnik".
Przepisy dotyczące znakowania wartością odżywczą będą w tym zakresie doprecyzowane do przepisów Dyrektywy w nowo opracowywanym rozporządzeniu Ministra Zdrowia stanowiącym wykonanie art. 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
pełna lista aktualności
|