Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W UE masło droższe niż na świecie
W drugiej połowie października ubiegłego roku ceny masła w UE zaczęły spadać, tendencja ta utrzymywała się także w lutym bieżącego roku. W dniu 20 lutego 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,35 EUR/kg i była o 2,94% niższa niż przed miesiącem – informuje FAMMU/FAPA.

Większe zniżki (od -5,04% do -7,58%) w okresie tym odnotowano na rynku głównych unijnych producentów, w Niemczech i w Holandii. Przełożyło się to na fakt, że w lutym ceny masła utrzymywały się tam na poziomie niższym niż średnia w UE: od 3,17 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca w Niemczech do 3,20 EUR/kg w Holandii. W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego na koniec drugiego miesiąca bieżącego roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 3,09 EUR/kg, jest to spadek o 7,5% względem ubiegłego miesiąca, w ujęciu PLN odnotowano natomiast ponad 9,5% zniżkę, rozbieżności te związane są z umacnianiem się polskiej waluty w stosunku do euro.

Ceny hurtowe masła w Polsce w ubiegłym miesiącu były o ok. 5,5% niższe niż średnia w UE, z tego względu masło z Polski w dalszym ciągu jest bardzo konkurencyjne we Wspólnocie. Pomimo zniżek, ceny masła w UE wciąż utrzymują się na bardzo wysokim poziomie, znacznie powyżej progu interwencyjnego, a cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 510 USD - 1320 USD wyższa od ceny tego przetworu z USA i Oceanii. Z tego względu UE ma problemy z konkurowaniem na rynku światowym, o czym świadczy m.in. niemal 25,5% spadek eksportu tego tłuszczu w 2011 roku. Według danych KE w 2011 roku produkcja tego tłuszczu była o 2,2% większa niż przed rokiem, ponadto cały czas postępuje proces upłynniania masła z zapasów prywatnych.

W sierpniu 2011 r. pod koniec okresu wprowadzania masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA), łączne zapasy w ramach tego instrumentu osiągnęły poziom 105 tys. ton, 19 stycznia 2012 roku znajdowało się tam już tylko 22,1 tys. ton tego tłuszczu, czyli o niemal 3 tys. ton mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Kolejne ilości masła w ramach PSA można wprowadzać od marca bieżącego roku.




Źrodło: komentarz własny AB FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, DairyCo, obliczenia własne


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij