Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ser i miód z Podlasia mają szansę na unijną rejestrację
Ser z Wiżajn i miód z rejonu Puszczy Białowieskiej mają szansę na rejestrację w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych. W czwartek komisja konkursowa wybrała je w konkursie "Produkt Europejski z Podlaskiego".

Chodzi o oznaczenia: chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne oraz gwarantowana tradycyjna specjalność.

 

Wyróżnione produkty to ser z Wiżajn, zgłoszony przez stowarzyszenie "Macierzanka", oraz miód "Lipiec Białowieski", zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.

 

Jak poinformował Urząd Marszałkowski w Białymstoku, "Lipiec Białowieski" pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej.

 

Ser z Wiżajn jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego. Pod nazwą "ser Wiżajny" sprzedawany jest ser o trzech okresach "leżakowania": "świeży", który dojrzewa 2-4 dni, "leżakowany" - od 5 do 30 dni oraz "dojrzały" - powyżej 30 dni.

 

Wyróżnieni producenci otrzymali po 15 tys. zł nagrody. Pieniądze można przeznaczyć np. na sfinansowanie badań laboratoryjnych czy konsumenckich, potrzebnych do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Na razie tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. To tatarski piróg pierekaczewnik, wytwarzany w Kruszynianach, oraz miód wielokwiat z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie, zarejestrowany jako produkt transgraniczny.

 

Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij