Jaj na rynku będzie coraz mniejPo bardzo szybkich wzrostach cen we wrześniu, na początku października przestały rosnąć ceny jaj konsumpcyjnych. Na rynku panuje duża niepewność w związku ze zbliżającym się okresem zakazu stosowania klatek starego typu w chowie kur niosek.Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w drugim tygodniu października jaja klasy L w zakładach pakowania kosztowały 30,7 PLN/100 sztuk. To prawie o 2 proc. mniej niż tydzień i dwa tygodnie wcześniej. Wyraźnie potaniały również jaja klasy XL. Jaja klasy M utrzymały swoją cenę sprzed tygodnia na poziomie 27,6 PLN/100 sztuk.
Wcześniej, we wrześniu, jaja notowały spore podwyżki cen. Pomiędzy ostatnim tygodniem sierpnia, a ostatnim tygodniem września w zależności od klasy wagowej podrożały one od 2 do 7 proc.
Trudno powiedzieć czy zatrzymanie się podwyżek cen obserwowane w ostatnich dwóch tygodniach zwiastuje bardziej trwały trend czy tylko krótką przerwę we wzrostach.
Dane o wstawieniach kurek do intensywnej produkcji jaj konsumpcyjnych wskazują na możliwość mniejszej produkcji jaj i prawdopodobieństwo wyższych cen w najbliższych miesiącach. W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku liczba wstawień w Polsce była o niemalże 20 proc. niższa niż w tym samym okresie przed rokiem. Już wkrótce może mieć to swoje odzwierciedlenie w dalszym spadku produkcji jaj. Komisja Europejska prognozuje, że w czwartym kwartale bieżącego roku polscy producenci dostarczą na rynek o 11 proc. jaj mniej niż w tym samym okresie przed rokiem.
Podobna sytuacja panuje w wielu krajach UE. Wśród najważniejszych z nich duże spadki produkcji przewiduje się we Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii. Natomiast produkcja ma rosnąć w Hiszpanii i minimalnie w Niemczech. Niemniej jednak ogólnie w całej UE w ostatnim kwartale roku produkcja ma być o kilka procent mniejsza niż rok wcześniej. Wszystko to wskazuje na dużą możliwość wyższych cen jaj pod koniec roku.
Z drugiej strony niezwykle trudno przewidzieć sytuację po 31.12.2011 roku. Nie wiadomo dziś, jak zachowa się Komisja Europejska i inne kraje członkowskie w stosunku do krajów lub poszczególnych producentów, którzy nadal będą utrzymywali kury nioski w klatkach starego typu. Ewentualne ograniczenia w handlu pomiędzy krajami UE mogą mieć trudne do przewidzenia skutki. Gdyby wprowadzono np. częściowy zakaz eksportu jaj z Polski mogłoby to oznaczać spadek ich cen. Prawdopodobieństwo takiego scenariusza jest w tym momencie bardzo trudne do określenia.
Nadal obniża się produkcja wołowiny w Argentynie
Jak podaje serwis Meat Trade News Daily, Argentyna nadal ma problem ze spadającą produkcją wołowiny. W pierwszych siedmiu miesiącach tego roku liczba ubitych zwierząt była o 13 proc. niższa niż w tym samym okresie przed rokiem. W tym samym czasie eksport wołowiny spadł o 17 proc. do 84,4 tys. ton. Warto wspomnieć, że dwa lata wcześniej ta ilość wynosiła 202,7 tys. t wołowiny.
Na skutek notowanych w ostatnich latach problemów, spożycie wołowiny w tym kraju ma spaść z 69 kg/os. w 2009 r. do około 54 kg/os. w roku bieżącym.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|