Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Marcowy wzrost eksportu przetworów mlecznych z UE
Według najnowszych danych opublikowanych przez Komisję Europejską, w ciągu całego pierwszego kwartału bieżącego roku poza granice Unii Europejskiej wyeksportowano więcej serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), aniżeli w tym samym przedziale czasowym ubiegłego roku - informuje FAMMU/FAPA.

Popyt światowy na sery i mleko w proszku (OMP i PMP) pochodzące z UE nadal wzrasta. W trzecim miesiącu bieżącego roku wywóz serów wzrósł o 14,7 proc. względem lutego do 62,3 tys. ton.

Jeszcze wyższą dynamiką wzrostu cechowało się mleko w proszku. W marcu 2011 roku poza unijne granice wysłano 40,8 tys. ton PMP (o 20,4 proc. więcej niż przed miesiącem) oraz 44,7 tys. ton OMP (31,1 proc. zwyżka miesiąc do miesiąca). W okresie od stycznia do marca br. poza UE wywieziono 116,8 tys. ton tego przetworu mlecznego, o 25,6 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. Eksport OMP charakteryzuje się także największą dynamiką wzrostu w skali roku, po trzech miesiącach 2011 roku wywóz tego przetworu mlecznego był na poziomie o ¼ wyższym niż w tym samym przedziale czasowym 2010 roku.

Na tak dużą zwyżkę w dużej mierze wpływ miał wzrost popytu na produkty mleczarskie w krajach azjatyckich, a OMP poddawane dalszej obróbce wykorzystywane jest do produkcji wielu innych wyrobów. Największą zniżkę w skali miesięcznej odnotowano w eksporcie masła. Wywóz tego tłuszczu z krajów UE był niższy o 10,7 proc. niż w marcu 2011 roku i osiągnął poziom 10 tys. ton.

Jednak w ujęciu rocznym (marzec 2011/marzec 2010) odnotowano zaledwie 1,2 proc. zniżkę, a po całym pierwszym kwartale bieżącego roku poza UE wywieziono 30 tys. ton tego przetworu mlecznego (o 4,8 proc. mniej niż w tym samym okresie 2010 roku). W skali miesięcznej odnotowano także zmniejszenie wywozu kazeiny poza Unię o 2,6 proc.(eksport w marcu na poziomie 3,7 tys. ton), jednak (eksport w marcu na poziomie 3,7 tys. ton), jednak dzięki zwyżkom w poprzednich miesiącach, w całym pierwszym kwartale poza UE wyeksportowano o 2,9 proc. więcej tego przetworu mlecznego (10,7 tys. ton) niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij