Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Światowe ceny żywności najwyższe w historii
Światowe ceny żywności osiągnęły w styczniu rekordowo wysoki poziom - poinformowała w czwartek agenda Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, który mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Jak podaje organizacja, indeks osiągnął w styczniu 231 punktów, co oznacza wzrost o 3,4 procent w stosunku do grudnia 2010 r.

"Jest to najwyższy poziom, odkąd FAO rozpoczęła pomiary cen żywności w 1990 roku. Ceny wszystkich monitorowanych grup towarowych odnotowały silny wzrost w styczniu, z wyjątkiem cen mięsa, które pozostały niezmienione" - poinformowała FAO.

Ekonomista FAO Abdolreza Abbassian uważa, że wysokie ceny żywności będą się w najbliższych miesiącach utrzymywać. "Wysokie ceny żywności są poważnym problemem zwłaszcza dla ubogich krajów, które mogą mieć problemy z finansowaniem i importem żywności dla biednych rodzin, które przeznaczają znaczną część swoich dochodów na jedzenie" - powiedział cytowany przez FAO ekspert.

Jego zdaniem, pozytywną wiadomością może być to, że w wielu państwach z powodu dobrych zbiorów krajowe ceny niektórych produktów żywnościowych są w porównaniu do cen światowych nadal niskie.

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij