Włosi przyjęli przepisy dotyczące etykietowania produktówPo 10 latach gorących debat, w dniu 19 stycznia br. włoski parlament przyjął przepisy dotyczące obowiązkowego umieszczania na wszystkich produktach spożywczych informacji o kraju pochodzenia.Władze unijne z pewnością przyjrzą się teraz tym przepisom, gdyż wyprzedzają one nie tylko prawo UE dotyczące etykietowania mięsa, ale także wykraczają poza planowane prawodawstwo Unii w stosunku do produktów przetworzonych. Włoskie przepisy mają być stosowane do produktów jednoskładnikowych oraz przetworzonych, wskazując kraj pochodzenia dominującego składnika surowcowego oraz miejsce, gdzie odbył się końcowy etap produkcji. Nowe przepisy z zadowoleniem przyjęli włoscy producenci, którzy podkreślają, że przyczynią się one do ukrócenia sytuacji, w których produkty importowane „udają” włoskie towary wprowadzając w błąd
rodzimych konsumentów. Obecnie etykiety z miejscem kraju pochodzenia umieszcza się w Unii na owocach i warzywach, jajach, miodzie, mleku, oliwie z oliwek oraz wołowinie. Wkrótce podobne wymogi etykietowania mogą dotyczyć mięsa drobiowego, wieprzowiny oraz baraniny.
Źródło: FAMMU/FAPA
pełna lista aktualności
|