Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kornwalijski ser uznany najlepszym na świecie
Po raz kolejny sędziowie World Cheese Awards przyznali tytuł najlepszego sera świata. Nagroda została przyznana brytyjskiemu pleśniowemu serowi "Cornish Blue". Jest to ser z mleka krów rasy fryzyjskiej, produkowany przez kornwalijską spółkę Cornish Cheese Company w Liskeard w Kornwalii od 2001 roku. Dojrzewa on od 12 do 14 tygodni - informuje FAMMU/FAPA.

Charakterystyczne niebieskie pleśniowe pasma sera uzyskiwane są przez nakłuwanie serów prętami ze stali nierdzewnej podczas produkcji. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, słodkim, śmietankowym smakiem, zwykle podawany jest jako przekąska, lub składnik tzw, deski serowej.

W ubiegłym roku mistrzostwo świata zdobył także mało znany ser, pochodzący z Kanady ser z koziego mleka - Cinderalla. Do tegorocznego konkursu zostało zarejestrowanych ok. 2,5 tys. serów, które były oceniane przez jury złożone z 150 ekspertów z 34 krajów.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij