Kryzys przyspieszył procesy koncentracji w przemyśle spożywczymW nr 11/2010 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Kryzys przyspieszył procesy koncentracji w przemyśle spożywczym” autorstwa dr Piotra Chechelskiego z IERiGŻ.W artykule przedstawiono zmiany, jakie dokonują się w polskim przemyśle spożywczym w ostatnich latach pod wpływem korporacji transnarodowych (zarówno produkcyjnych, jak i handlowych). W działach przemysłu spożywczego o bardzo dużym poziomie globalizacji nastąpiła dalsza koncentracja produkcji, głównie za sprawą fuzji i przejęć korporacji transnarodowych na rynku światowym, która może grozić monopolizacją tych działów. Największe sieci handlowe również szybko zwiększały swój udział w sprzedaży żywności oraz w produkcji na zlecenie pod markami własnymi. Konkurencja na rynku żywności ze strony korporacji handlowych i produkcyjnych może doprowadzić do istotnych przemian przedsiębiorstw z kapitałem krajowym. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu www.sigma-not.pl
pełna lista aktualności
|