Projekt zmiany rozporządzenia w sprawie znakowaniaMiniterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przesłało do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowychRozporządzenie ma wprowadzić zmiany w przepisach § 18, § 23b, § 26 ust. 1 oraz ma na celu wykreślenie § 21.
- Propozycja zmiany § 18 dotyczy wprowadzenia dodatkowego wymogu znakowania glazurowanych ryb zawartością ryby, podawania informacji o zawartości składników alergennych w towarach sprzedawanych na wagę oraz informacji o składnikach wędlin sprzedawanych na wagę.
- Propozycja zmiany przepisu § 23b ust. 1 i 2 ma na celu uszczegółowienie zasad znakowania fermentowanych napojów winopochodnych i winopodobnych
- Zmiana w § 26 ust. 1 ma na celu doprecyzowanie tego przepisu zgodnie z intencją zawartą w art. 2 ust.2 Dyrektywy Rady 2001/113/WE, która zakłada możliwość uzupełnienia nazwy produktów wytworzonych z trzech lub więcej owoców poprzez wskazanie użytych owoców albo zastąpienie ich wyrazem "wieloowocowy" lub podobnym zwrotem albo liczbą użytych owoców.
- Wykreślenie § 21 jest związane z uchyleniem przepisów dyrektywy Rady nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów na bazie mleka.
pełna lista aktualności
|