Zasady znakowania żywnościW nr 7-8/2010 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł „Zasady znakowania żywności”. Został on opracowany przez A. Górecką, zastępcę redaktor naczelnej „Przemysłu Spożywczego”, na podstawie materiałów z warsztatów dla dziennikarzy zorganizowanych przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.Producenci żywności wciąż mają duże problemy z prawidłowym znakowaniem produktów spożywczych. Świadczą o tym wyniki kontroli przeprowadzanych przez IJHARS. Na 8688 kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję w 2009 r., aż 35,1% partii produktów oraz 24,3% partii świeżych owoców i warzyw było nieprawidłowo oznakowanych. Przepisy dotyczące znakowania żywności mają na celu zapobieganie oszukańczym praktykom, fałszowaniu żywności oraz wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzić konsumenta w błąd. W artykule przedstawiono: ogólne zasady znakowania, obowiązkowe informacje, jakie muszą być umieszczone na opakowaniu, wymagania, jakie powinna spełniać prawidłowa nazwa produktu, prawidłowy sposób zapisu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, sposób właściwego podawania zawartości netto lub liczby sztuk, sposób zapisu kodu intentyfikacyjnego partii, wykaz składników, sposób podania informacji o alergenach oraz substancjach dodatkowych. Podano również wykaz przepisów krajowych dotyczących znakowania.
Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu:
www.sigma-not.pl.
pełna lista aktualności
|