Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadek eksportu chilijskich owoców
W sezonie 2009/10 (pomimo, że jeszcze nie zakończył się) mieliśmy do czynienia ze znacznym spadkiem eksportu owoców świeżych z Chile. Sezon eksportowy rozumiany jest tutaj jako okres od początku września do końca sierpnia.

W kończącym się sezonie 2009/2010 o 8% zmniejszył się eksport winogron świeżych - do 792 tys. ton wobec 859 tys. ton w poprzednim sezonie. O około 4% zmniejszyły się dostawy jabłek z niecałych 750 tys. ton do 719 tys. ton w omawianym okresie.

W sumie eksport 11 najważniejszych gatunków owoców z wyłączeniem owoców cytrusowych, w tym winogron, jabłek, awokado, kiwi,
gruszek, śliwek, nektarynek, brzoskwiń i wiśni zamknie się prawdopodobnie w omawianym sezonie wolumenem około 2,3 mln ton, czyli o około 6% mniej wobec analogicznego okresu poprzedniego sezonu.

Jedyny znaczny, bo prawie trzykrotny wzrost wveksporcie odnotowano w przypadku awokado z 76 tys. ton do 195 tys. ton oraz niewiele ponad
6 tys. ton w przypadku owoców kiwi do wielkości 175 tys. ton. Wstępnie wartość tegosezonowego eksportu chilijscy eksporterzy oszacowali na około 3 mld euro wobec 2,8 mld euro w poprzednim sezonie.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Foodnews)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij