Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
COBICO – Akredytowane Biuro Certyfikacji i Laboratorium Opakowań
COBICO Sp. z o.o. posiada w swoich strukturach Akredytowane Biuro Certyfikacji i Laboratorium Opakowań. Biuro Certyfikacji świadczy usługi certyfikacji z zakresu opakowań i rolnictwa - przetwórstwa i ekologicznej produkcji rolnej, produktów regionalnych i tradycyjnych, produktów w programie "Jakość Tradycja" oraz wieprzowiny wysokiej jakości w systemie PQS. Laboratorium COBICO przeprowadza badania opakowań metalowych i z tworzyw sztucznych oraz materiałów opakowaniowych.

COBICO – Akredytowane Biuro Certyfikacji i Laboratorium Opakowań

Świadczymy usługi z zakresu:

  • certyfikacji ekologicznych producentów rolnych i przetwórców,
  • certyfikacji systemu wysokiej jakości wieprzowiny PQS – Pork Quality System,
  • certyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych,
  • certyfikacji produktów w programie "Jakość Tradycja",
  • certyfikacji wyrobów,
  • certyfikacji opakowań i odpadów opakowaniowych,
  • badania opakowań i materiałów opakowaniowych,
  • wydawania certyfikatów potwierdzających zgodność wykonania opakowań z dowolnym dokumentem normatywnym,
  • rozwoju nowych technologii pakowania oraz nowoczesnych opakowań i materiałów dla przemysłu spożywczego.

Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym

Certyfikujemy ekologiczne gospodarstwa rolne, przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego (żywność ekologiczna), producentów żywności ekologicznej, producentów pasz ekologicznych, import produktów ekologicznych z krajów trzecich. Produkcja ekologiczna traktowana jest jako sposób życia w symbiozie z przyrodą, a cele ekologiczne dominują nad ekonomicznymi. W przetwórstwie można wykorzystywać jedynie certyfikowane surowce pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Zyskiem wynikającym z prowadzenia działalności ekologicznej jest uzyskanie znaku towarowego rolnictwa ekologicznego i prawo do sprzedaży produktów rolnictwa ekologicznego po wyższych cenach ze względu na ich jakość.

System Jakości Wieprzowiny PQS

PQS został opracowany przez Polski Związek Hodowców Trzody Chlewnej "POLSUS" oraz Związek "Polskie Mięso" w celu możliwości wytwarzania wysokiej jakości mięsa wieprzowego. System bazuje na wykorzystaniu odpowiednich ras świń oraz określonych zasadach żywienia.  Mięso wyprodukowane w systemie PQS charakteryzuje się szeregiem korzystnych parametrów, które zwiększają jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów. System jest dobrowolny i otwarty, może do niego przystąpić każdy uczestnik łańcucha produkcyjnego, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie dodatkowych wymogów. System gwarantuje wiarygodność, zarówno w zakresie wysokiej jakości produktu, jak i jego identyfikowalności, które zostają potwierdzone w czasie kontroli prowadzonej przez BC COBICO. Po spełnieniu wymogów Systemu, hodowcy i producenci oraz zakłady mięsne otrzymują certyfikat i mogą posługiwać się charakterystycznym logo, które daje pewność, że wszystkie produkty nim oznaczone spełniły surowe kryteria jakości, co umożliwia konsumentowi dokonanie właściwego wyboru.

Akredytowane Laboratorium Opakowań

Laboratorium COBICO wykonuje badania opakowań, materiałów opakowaniowych metalowych oraz z tworzyw sztucznych w zakresie: migracji globalnej i specyficznej, czystości mikrobiologicznej, oceny organoleptycznej, badań fizyko-chemicznych i mechanicznych (np. wymiary, szczelność, odporność chemiczna), badania na zgodność z normami, specyfikacjami i warunkami technicznymi, badania oddziaływania opakowanie-produkt tzw. testy przechowalnicze, kontroli jakości opakowań (w tym badania odporności korozyjnej zamknięć koronowych, badania odporności korozyjnej opakowań metalowych, badania odporności litografii na kontakt z potem i śliną, badania adhezji i odporności powłok lakierowych na bielenie, badanie obecności środków smarnych w puszkach na napoje, badanie pozostałość rozpuszczalników w powłoce lakierowej puszek metodą wykrywania zapachu, badania szczelności powłoki cynowej).

 www.cobico.pl

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij