Zmiana rozporządzenia dotyczącego wymagań mikrobiologicznych żywności W dniu 29 kwietnia 2010 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 365/2010 z dnia 28 kwietnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych odnośnie do pałeczek jelitowych w mleku pasteryzowanym i innych pasteryzowanych płynnych produktach mlecznych oraz Listeria monocytogenes w soli spożywczej.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 365/2010 z dnia 28 kwietnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych odnośnie do pałeczek
jelitowych w mleku pasteryzowanym i innych pasteryz
Przepis ten wprowadza nowe kryteria mikrobiologiczne dotyczące higieny procesu produkcji mleka i przetworów mlecznych. Ponadto zmienia
dotychczasowe nazewnictwo bakterii Enterobacter sakazakii na Cronobacter spp.,
a także wprowadza wyłączenie soli spożywczej z obowiązku regularnego badania pod kątem
obecności bakterii Listeria monocytogenes.