Ochratoksyna A - zmiana rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 W Dzienniku Urzędowym UE L nr 35 z dnia 6 lutego br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 105/2010 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do ochratoksyny A.
Zmiana
dotyczy wprowadzenia najwyższych dopuszczalnych poziomów Ochratoksyny A w przyprawach
(papryka, chili, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, mieszanki przypraw
z udziałem powyższych przypraw) oraz w lukrecji, korzeniu lukrecji i wyciągu
lukrecji.
Przepis stosuje się od 1 lipca br., jednak nie dotyczy on w/w produktów wprowadzonych do obrotu na terenie UE przed dniem 1 lipca br. zgodnie z
przepisami obowiązującymi w dniu ich wprowadzenia do obrotu.
Ciężar
udowodnienia, kiedy produkty zostały wprowadzone do obrotu spoczywa na przedsiębiorstwie.