Zmiana przepisów w sprawie znakowania - Ministerstwo Rolnictwa rozpoczyna konsultacje z przemysłemMRiRW zaprosiło PFPŻ do zaopiniowania dokumentu DG SANCO w sprawie ulepszenia systemu przepisów UE dotyczących znakowania żywności.Polska Federacja Producentów Żywności otrzymało z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokument zatytułowany : „Etykietowanie: konkurencyjność, informowanie konsumentów i uproszczenie i udoskonalenie otoczenia prawnego w UE” z prośbą o zapoznanie się z jego treścią i wyrażenie opinii. Dokument ten stanowi opracowanie DG SANCO (Dyrekcji Generalnej UE ds. Zdrowia i Ochrony Konsumenta) mającym stanowić podłoże do dyskusji odnośnie udoskonalenia unijnych wymagań w zakresie znakowania.
Obecne przepisy UE w sprawie znakowania wykorzystują ramy wyznaczone w 1979 roku. Są publikowane w formie dyrektyw, co powoduje rozbieżności interpretqcyjne w poszczególnych państwach członkowskich. Dodatkowo wiele szczegółowych przepisów jest rozproszone w legislacji wertykalnej (dotyczącej poszczególnych grup produktów) oraz w przepisach w zakresie higieny. Wielu uczestników dyskusji dotyczącej zmiany obecnych przepisów podziela pogląd, że obowiązujące wymagania nie zapewniają konsumentom pełnej informacji umożliwiającej dokonywanie wlaściwych wyborów, mimo ogromnej ilości wymaganych informacji, co z kolei utrudnia funkcjonowanie przemysłowi żywnościowemu, dla którego znakowanie stanowi środek komunikacji z konsumentami.
Dla PFPŻ znakowanie stanowi jeden z priorytetowych tematów. Nasi przedstawiciele są stałymi uczestnikami prac Komitetu ds. Polityki Żywności i Konsumentów w CIAA (FCP). Jednym z podstawowych kierunków działań tego komitetu są kwestie związane z informowaniem konsumentów.
PFPŻ udostępniła członkom polską wersję dokumentu otrzymanego z MRiRW, co pozwoli im na wspólne opracowanie stanowiska i dalszą współpracę z Ministerstwem.
pełna lista aktualności
|