Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Warsztaty szkoleniowe PFPŻ ZP "Substancje dodatkowe i aromaty – wyzwania dla producentów żywności”, Warszawa, 16.12.2009
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców organizuje warsztaty szkoleniowe dotyczące stosowania substancji dodatkowych i aromatów w żywności.
Warsztaty odbędą się w dniu 16 grudnia br. w siedzibie PFPŻ ZP przy ul. Chałubińskiego 8 w Warszawie (lokalizacja w pobliżu dworca centralnego PKP).


Uczestnicy warsztatów uzyskają praktyczne informacje dotyczące:

  • nowych wymagań prawnych z zakresu substancji dodatkowych, które zaczną obowiązywać w 2010 r.;
  • aktualnych prac na poziomie Unii Europejskiej odnośnie nowej  kategoryzacji żywności, która będzie decydująca w aspekcie możliwości dodawania substancji dodatkowych;
  • stosowania  barwników syntetycznych w świetle zapisów rozporządzenia unijnego nr 1333/2008 oraz nowej opinii EFSA z dnia 12 listopada 2009 r.;
  • deklarowania substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów, w tym zmian dla polskich producentów wynikających z zapisów rozporządzenia nr 1333/2008, obowiązujących od stycznia 2010 r.;
  • interpretacji w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, dotyczących umieszczania rysunków owoców/warzyw na opakowaniach produktów zawierających w składzie aromaty;
  • zmian przepisów z zakresu stosowania substancji aromatycznych w produktach spożywczych;
  • znaczenia ustalonych prawnie kryteriów czystości poszczególnych substancji dodatkowych dla producentów żywności i ostatnich zmian w tym zakresie. 

Zapoznanie się z powyższymi zagadnieniami ma kluczowe znaczenie dla osób zajmujących się w przedsiębiorstwach spożywczych sprawami technologicznymi, opracowywaniem nowych wyrobów oraz znakowaniem etykiet gotowych produktów.

Warsztaty poprowadzi i omówi poszczególne tematy Pani Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która jest krajowym ekspertem z zakresu tematyki dodatków do żywności.

W czasie warsztatów można na bieżąco zadawać pytania i prowadzić dyskusje dotyczące omawianych zagadnień w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości.

Osoby zainteresowane udziałem prosimy o wypełnienie załączonego formularza uczestnictwa i odesłanie  go faksem do biura PFPŻ ZP (+48 22 830 70 56) lub w formie elektronicznej (e-mail: biuro@pfpz.pl), najpóźniej do dnia 11 grudnia 2009 r.

Do pobrania: program warsztatów oraz formularz zgłoszeniowy.

 Zapraszamy do udziału.

 Biuro PFPŻ


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij