Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przegląd Dyrektywy 90/496/EWG w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą
Komisja Europejska przygotowała propozycje zmian technicznych w treści i załaczniku Dyrektywy 90/496/EWG.

W projekcie zaproponowano definicję błonnika, zgodnie z którą jako błonnik należy rozumieć polimery węglowodanów obejmujące 3 lub więcej monomerów, które nie są ani trawione, ani absorbowane w jelicie cienkim człowieka. Mogą one występować naturalnie w żywności, być z niej wyizolowane lub otrzymywane drogą syntezy. Muszą one charakteryzować się korzystnym działaniem fizjologicznym, potwierdzonym ogólnie zaakceptowanymi dowodami naukowymi.
Definicję tę wprowadzono do załącznika II projektu dyrektywy, a także przewidziano ustalenie metody analizy tego składnika i włączenie jej również do załącznika.
Polscy eksperci uczestniczący w pracach Grupy Roboczej Ekspertów Komisji Europejskiej popierają wprowadzenia definicji błonnika uwzględniającej działanie fizjologiczne węglowodanów.

 W projekcie dyrektywy zaproponowano także nowe współczynniki przeliczeniowe na energię dla następujących składników: błonnika (2 kcal/g) oraz erytritolu (0 kcal/g). Przyjęcie nowego współczynnika przeliczeniowego dla błonnika zamiast stosowanego dotychczas – 0 kcal/g będzie skutkowało koniecznością ponownego obliczenia wartości energetycznej produktów spożywczych zawierających ten składnik oraz uaktualnienia tabel wartości odżywczej żywności i informacji o wartości odżywczej zamieszczonej na opakowaniach produktów spożywczych.

W przedstawionym projekcie dyrektywy została rozszerzona lista witamin i składników mineralnych, które mogą być deklarowane w znakowaniu produktów spożywczych, o następujące składniki: witaminę K, potas, chlorki, miedź, mangan, fluorki, selen, chrom, molibden.
Zaktualizowano także wartości zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla wymienionych składników. W większości są one zgodne z propozycjami Komitetu Naukowego ds. Żywności (The Scientific Committee on Food – SCF, 2003).
W stosunku do wartości zawartych w załączniku do obowiązującej dyrektywy 90/496/EWG, zwiększono wartość zalecanego dziennego spożycia dla witaminy E, witaminy C,  witaminy B12, magnezu,  natomiast obniżono dla  tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, biotyny, fosforu i cynku.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij