Prace EFSA w sprawie profili składników odżywczych żywności Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport podsumowujący ostatni przegląd naukowy dotyczący tworzenia profili składników odżywczych żywności, czyli warunków odnoszących się do składu środków spożywczych, które będą decydować o możliwości stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych na opakowaniach produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu na terenie Unii Europejskiej.
Na podstawie art. 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Komisja Europejska musi ustanowić system profili składników odżywczych żywności w terminie do 19 stycznia 2009 r. W tym celu Komisja zasięga opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ma za zadanie wyjaśnienie z naukowego punktu widzenia wszystkich możliwych aspektów.
Podsumowanie działań EFSA jest dostępne na stronach internetowych: