Zmiana Rozporządzenia Komisji nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczychW dniu 7 grudnia br. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji nr 1441/2007 z 5 grudnia br. zmieniające Rozporządzenie nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 322).Rozporządzenie wprowadza nowy załącznik dotyczący kryteriów mikrobiologicznych, zastępujący dotychczasowy Załącznik I.
Zmiany dotyczą:
- produktów dla niemowląt i małych dzieci (Enterobacteriaceae, Enterobacter sakazakii, Salmonella), - niektórych produktów odwodnionych (suchych) wymagających uwodnienia w procesie przyrządzania do spożycia (Bacillus spp.), - referencyjnej metody analitycznej wykrywania enterotoksyny Staphylococcus w serach, mleku w proszku i serwatce w proszku, - pobierania prób do analiz Salmonella w niektórych produktach mięsnych.
Rozporządzenie wejdzie w życie 27 grudnia br.
pełna lista aktualności
|