Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana Rozporządzenia 1881/2006 w sprawie zanieczyszczeń środków spożywczych
Dobiegły końca prace Komisji Europejskiej w zakresie zmiany wymagań określonych w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.Urz. UE L 364/2006).

Zatwierdzone zmiany dotyczą dopuszczalnych poziomów Deoksyniwalenolu, Zearalenonu oraz Fumonizyn i zostaną w najbliższych dniach opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Aneks Rozporządzenia w zakresie dotyczącym powyższych zanieczyszczeń zostanie zastąpiony tabelą o nowym brzmieniu, w której m.in. uszczegółowiono kategorie żywności oraz zwiększono limity dla niektórych pozycji, tzn. maksymalny dopuszczalny poziom Zearalenonu w nieprzetworzonej kukurydzy podnisiono do 350 ug/kg, w snackach i śniadaniowych produktach zbożowych opartych na kukurydzy zwiększono limit tego znieczyszczenia do 100 ug/kg. W przypadku fumonizyn, ich dopuszczalny poziom w nieprzetworzonej kukurydzy podniesiono do 4000 ug/kg.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij