Kto zarabia, a kto traci na kwotach cukrowych?Komunikat prasowy koalicji indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru
Dlaczego cukier jest taki drogi?
Jak podaje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) w
ubiegłym roku notowania cukru na światowych giełdach spadały. W Nowym Jorku surowiec ten w ciągu roku potaniał o 17 proc., a w Londynie o 15 proc.
W UE natomiast, a w szczególności w Polsce ceny cukru nadal są bardzo
wysokie i to pomimo dużej produkcji w kampanii 2011/2012 oraz bardzo dobrych prognoz na rok gospodarczy
2012/2013. Jak szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
produkcja cukru w bieżącym roku gospodarczym w Polsce wyniesie 1850-1900 tys.
ton. Niestety nie ma to wpływu na
utrzymujące się wysokie ceny tego surowca, gdyż kwota produkcyjna jaka posiada
Polska to tylko 1400 tys. ton. Czyli o 200 tys. ton za mało w stosunku do
zapotrzebowania i aż o 500 tys. ton za mało w stosunku do możliwości
produkcyjnych przemysłu cukrowniczego i polskiego rolnictwa.
Polacy płacą za cukier kilkakrotnie więcej niż Niemcy!
Wykreowany sztucznie deficyt powoduje, że producenci cukru windują jego
ceny do absurdalnie wysokich poziomów, które w żaden sposób nie zbliżają się do
ceny referencyjnej ustalonej na poziomie 404 € za tonę. Cena ta miała zostać
osiągnięta w wyniku przeprowadzonej w 2006 r. reformy rynku cukru. W
rzeczywistości w roku 2012 cena światowa cukru białego wynosiła 464 €/tonę,
podczas gdy w tym samym czasie w UE - 708 €/tonę, a w Polsce sięgnęła nawet 820
– 850 €/tonę. Porównując siłę nabywczą
polskich konsumentów i przedsiębiorstw, rzeczywista wartość tony cukru w Polsce
była czterokrotnie wyższa niż dla konsumentów i producentów w Niemczech.
Straty konsumentów i przemysłu
sięgają miliardów euro
Oznacza to, że w całej Unii konsumenci
i przetwórcy przepłacili za cukier ok. 5 mld €, a w Polsce ok. 500 mln € czyli
ponad 2 mld złotych.
Dlatego też uważamy za niezbędne z punktu widzenia interesów polskich
konsumentów i konkurencyjności polskiej gospodarki uwolnienia rynku cukru poprzez
zniesienie sztucznych ograniczeń produkcji od 2015 r. bo tylko takie
rozwiązanie proponowane również przez Komisję Europejską może doprowadzić do
poprawy i równowagi na rynku tego surowca.
Dalsze utrzymywanie obecnego systemu uważamy za wysoce szkodliwe zarówno
dla użytkowników jak i polskiego cukrownictwa, którego potencjał produkcyjny
jest znacząco wyższy od wyznaczonych urzędowo kwot. Sytuacja w której w sposób
świadomy popiera się ograniczanie produkcji cukru celem uzyskania wysokich cen
uważamy za niedopuszczalną, tak jak niedopuszczalne w gospodarce wolnorynkowej
są zmowy cenowe. Popieranie takiej organizacji rynku należy uznać za szkodliwe
gospodarczo i społecznie.
Rząd Polski wspiera koncerny cukrowe
kosztem społeczeństwa i tysięcy polskich przedsiębiorców!
Zarówno przemysł przetwórczy, jak i indywidualni konsumenci czują się
bardzo rozczarowani brakiem zdecydowanych działań ze strony Rządu Polskiego dla
zmiany tej niekorzystnej sytuacji. W stanowisku Rządu Polskiego zapisano
wyraźnie postulat zwiększenia kwot produkcyjnych do poziomu zapotrzebowania
rynku. Niestety, Rząd Polski nie tylko jest przeciwny
uwolnieniu rynku od roku 2015, ale również nie realizuje swojego własnego
stanowiska i nie podejmuje kroków mających na zapewnienie odpowiedniej podaży
cukru na rynek. Takie działanie uważamy za niedopuszczalną ochronę interesów 6
koncernów cukrowych w tym tylko jednego polskiego kosztem polskiego społeczeństwa
i tysięcy przedsiębiorców.
Koalicja indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru została
zawiązana w roku 2012. Składa się z organizacji reprezentujących branże
przemysłu żywnościowego oraz konsumentów. W skład koalicji wchodzą:
- Rada Krajowa Federacji
Konsumentów
- Polska Federacja
Producentów Żywności Związek Pracodawców,
- POLBISCO Stowarzyszenie
Polskich Producentów Wyrobów
Czekoladowych i Cukierniczych,
- Stowarzyszenie Krajowa
Unia Producentów Soków,
- Krajowa Izba Gospodarcza
„Przemysł Rozlewniczy"
Głównym celem działania koalicji jest
doprowadzenie do zapewnienia stabilnego zaopatrzenia w cukier zarówno
konsumentów jak i przetwórców po cenach wynikających z wolnego rynku, a nie ze
sztucznie ograniczanej podaży tego surowca wynikającej z obecnej regulacji
rynku. Koalicja popiera rozwój produkcji cukru w Polsce w oparciu o rodzimie
zaplecze produkcyjne i doprowadzenie do pełnego wykorzystania potencjału
produkcyjnego polskiego cukrownictwa i rolnictwa.
Dodatkowych
informacji udzielają:
Andrzej Gantner – Polska Federacja
Producentów Żywności Związek Pracodawców, tel. 22 830 70 55, email: biuro@pfpz.pl
Marek Przeździak - POLBISCO
Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych,
tel. 22 646 55 75, email:
sekretariat@polbisco.pl
Aleksandra Frączak – Rada Krajowa
Federacji Konsumentów, tel. 22 827 11 73
Do pobrania:
pełna lista aktualności
|