Spożycie warzyw i owoców w Europie – raport Europejskiej Rady ds. Informacji o Żywności (EUFIC)Na stronie Europejskiej Rady ds. Informacji o żywności (EUFIC) opublikowany został raport na temat spożycia warzyw i owoców w Unii Europejskiej. W raporcie uwzględniono najbardziej aktualne dane pochodzące z dostępnych źródeł.
Przy
przygotowaniu opracowania uwzględniono m.in. dane na temat dostaw żywności FAO,
dane na temat konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych urzędów państwowych
oraz dane zgromadzone w ramach ankiet żywieniowych. Pomimo problemów
ograniczających możliwości oceny spożycia warzyw i owoców na skalę europejską,
w raporcie udało się dokonać pewnych spójnych ustaleń dotyczących wzorców
konsumpcji w Europie:
- Większość
Europejczyków nie spełnia zaleceń WHO dotyczących spożycia warzyw i owoców
(co najmniej 400 g dziennie).
- Konsumpcja
nie jest jednolita — w regionach południowych odnotowano większe spożycie
niż w północnych.
Wzorce konsumpcji
warzyw i owoców są kształtowane przez szeroką gamę czynników:
- Wpływ
czynników takich jak wiek, płeć i status społeczno-ekonomiczny jest
równoważony przez inne — np. preferencje żywieniowe, wiedzę, umiejętności
i przystępność cenową.
- Czynniki
osobiste, takie jak np. wiara we własne możliwości, poczucie własnej
wartości, postrzeganie ograniczeń czasowych, wartości osobiste oraz
przekonanie, że własna dieta jest zdrowa.
- Środowisko
społeczne — wsparcie społeczne, wzorce społeczne i żywieniowe oraz
atmosfera w czasie posiłków itd. wywierają wpływ na preferencje żywieniowe
i na stosunek do warzyw i owoców, determinując wybory i nawyki żywieniowe.
Zwiększenie
konsumpcji warzyw i owoców to priorytet organizacji międzynarodowych, a także
władz krajowych, co zaowocowało podjęciem wielu inicjatyw. W opracowaniu
omówiono pewne elementy, które mogą przyczynić się do poprawienia wyników
programów interwencyjnych. Należą do nich między innymi:
- Strategie
wielokomponentowe uwzględniające zarówno czynniki osobiste, takie jak
wiedza i umiejętności, jak również środowisko fizyczne i społeczne, np.
poprzez zwiększenie dostępności warzyw i owoców oraz kształtowanie postaw
i nawyków nie tylko w zdefiniowanej grupie docelowej, ale także w jej
otoczeniu społecznym.
- Wsparcie
ze strony decydentów i przedstawicieli populacji docelowej oraz
angażowanie ich w planowanie i realizację programów, aby uzyskać ich poparcie,
wykreować poczucie współodpowiedzialności oraz opracowywać strategie
akceptowane przez grupę docelową.
- Trwanie
programów przez co najmniej 12 miesięcy.
Pełna
treść raportu jest dostępna pod adresem: http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/
Na uwagę zasługuje fakt, iż zgodnie z danymi
pochodzącymi z ankiet dotyczących spożycia, Polska znalazła się wśród czterech
krajów, których konsumenci deklarują realizację zalecanego przez WHO spożycia
na poziomie powyżej 400 g warzyw i owoców dziennie.
pełna lista aktualności
|