Prace legislacyjne w Unii Europejskiej - Przegląd wymagań dla ochratoksyny A i toksyn Fusarium.W lutym br. odbyło się posiedzenie Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Rolniczych przy Komisji Europejskiej.W trakcie spotkania eksperci z poszczególnych krajów członkowskich dyskutowali kwestię objęcia postanowieniami Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych przypraw (szczególnie papryki) oraz korzenia lukrecji i ekstraktu z korzenia lukrecji. Proponowane poziomy Ochratoksyny A znajdują się w przedziale 10-30 ug/kg dla przypraw oraz 20 ug/kg dla korzenia lukrecji i 80-100 ug/kg dla ekstraktu z korzenia lukrecji.
Ponadto zaproponowano przyjęcie następujących najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczenia toksynami Fusarium kukurydzy i produktów z niej otrzymanych:
Deoksyniwalenol nieprzetworzona kukurydza 1750 - 2000 ug/kg
Zearalenon nieprzetworzona kukurydza 200 – 300 ug/kg kukurydza do bezpośredniego spożycia i produkty z kukurydzy – 200 ug/ kg płatki śniadaniowe 50 – 100 ug/kg produkty dla niemowląt i małych dzieci – 20 ug/kg
Fumonizyny nieprzetworzona kukurydza 2000 - 4000 ug/kg kukurydza do bezpośredniego spożycia i produkty z kukurydzy – 1000 - 2000 ug/ kg płatki śniadaniowe 400 - 800 ug/kg produkty dla niemowląt i małych dzieci – 200 ug/kg
Planowane są dalsze prace z tego zakresu.
pełna lista aktualności
|