1 lutego br. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydała wspólne oświadczenie w tej sprawie, w którym stwierdza się, że
"(...) wśród środków specjalnych podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną nastąpiło wzmocnienie nadzoru nad zakładami przemysłu zbożowo - młynarskiego, piekarniami oraz innymi zakładami, stosującymi jako główny surowiec mąkę i inne przetwory zbożowe. Aktualnie przeprowadzane są kontrole u przedsiębiorców i pobierane próbki do badań w kierunku ochratoksyny A. Są to działania podjęte zgodnie z tzw. "zasadą ostrożności".
Równocześnie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od stycznia realizuje planowaną kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych, w ramach której skontrolowanych będzie łącznie ok. 130 zakładów przetwórstwa zbożowo-młynarskiego. Jednym z elementów kontroli jest również pobór próbek różnych typów mąki pszennej i żytniej w celu dokonania badań w zakresie jakości handlowej.
Na szczeblu wojewódzkim będzie kontynuowana bezpośrednia współpraca pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej a Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Stosowne polecenie wydał Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podległym jednostkom. Inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ramach swojego obszaru nadzoru zwrócą szczególną uwagę na cechy organoleptyczne produktów zbożowo-młynarskich, zarówno samej mąki jak i ziarna zbóż, mogące wskazywać na zmiany jakościowe surowców i produktów świadczące o potencjalnym zagrożeniu ochratoksyną A".
Więcej informacji na stronie www.minrol.gov.pl