Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dobre praktyki produkcyjne dla producentów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
W dniu dzisiejszym wchodzi w życie Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jego stosowanie rozpocznie się od 1 sierpnia 2008 r.

Rozporządzenie ustanawia zasady dobrej praktyki dla procesów stosowania farb drukarskich na stronie materiału lub wyrobu, która nie ma kontaktu z żywnością. Zakresem Rozporządzenia objęto grupy materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, których wykaz znajduje się w załączniku I do Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 oraz kombinacje tych materiałów i wyrobów, a ponadto materiały i wyroby pochodzące z recyklingu i wykorzystywane w produkcji tych materiałów i wyrobów.

 Ma ono zastosowanie we wszystkich sektorach i na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji materiałów i wyrobów, z wyjątkiem produkcji substancji wyjściowych.

 Podmioty działające na rynku produkujące lub przetwarzające materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą ustanowić, wdrożyć i utrzymywać skuteczny i udokumentowany system zapewnienia jakości, niezależnie od systemu kontroli jakości.

Tekst rozporządzenia dostępny jest tutaj


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij