Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przed GMO nie uciekniemy
Autor: prof. Tomasz Twardowski, Instytut Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu
Rządy i organizacje międzynarodowe powinny wspomagać rozwój innowacyjnych technologii, a zwłaszcza nauk przyrodniczych o dużym potencjalnym znaczeniu gospodarczym.


Wszyscy jesteśmy zwolennikami postępu technicznego i innowacyjności w gospodarce. Przynajmniej deklaratywnie. A jak jest w rzeczywistości – to  możemy łatwo przypomnieć sobie, wspominając np. opinie o efektach stosowania kuchenek mikrofalowych czy też kontrowersjach związanych z zastosowaniem energetyki jądrowej.

 

Szerokie zastosowanie

         Analogicznie przedstawia się sytuacja w odniesieniu do inżynierii genetycznej, a zwłaszcza produktów żywnościowych, pochodnych tej innowacyjnej technologii. Jednakże produkty inżynierii genetycznej to nie tylko, a nawet nie przede wszystkim, żywność, która stała się najważniejszym tematem dyskusji i polemik. Zazwyczaj zapominamy bowiem, że żywność i pasze, biomateriały (takie jak bawełna), bioenergetyka (jak bioetanol z GM trzciny cukrowej), czy też biofarmaceutyki (hormony, testy diagnostyczne), tak szeroko obecne w naszym codziennym życiu, są w zasadniczym stopniu produkowane z wykorzystaniem inżynierii genetycznej.

         Wprowadzenie do obrotu żywności zmodyfikowanej genetycznie jest tematem, który budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony mamy perspektywy obniżenia kosztów wytwarzania żywności, poprawienia jakości życia i zapewnienia dostatku żywności przez lokalną produkcję, a nie w efekcie rozdawnictwa. Z drugiej strony innowacyjna technologia, której większość z nas nie rozumie, budzi wiele obaw.

         Z pewnością do tej pory największe zyski z produkcji GM roślin odnoszą rolnicy i producenci nasion. W szerszym kontekście wszyscy konsumenci czerpią korzyści. Przede wszystkim wyżywienie nas, ludzi, wymaga zaproponowania nowych rozwiązań.

(Źródło: Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, Nr 05/2011).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij