Ujednolicenie podatku VAT na żywność przetworzonąPFPŻ tak jak w latach poprzednich podjęła działania mające na celu ujednolicenie podatku VAT na poziomie 7% dla całej żywności przetworzonejPFPŻ, tak jak w latach poprzednich, podjęła działania mające na celu ujednolicenie podatku VAT na poziomie 7% dla całej żywności przetworzonej. W oparciu o analizę ekonomiczną oraz oceny tej analizy dokonanej przez prof. Romana Urbana co do skutków proponowanych przez PFPŻ zmian dla budżetu państwa, opracowano stosowne stanowisko, które zostało skierowane do Premiera RP oraz resortów: finansów, gospodarki i rolnictwa. Główne tezy naszego stanowiska to:
- zredukowana stawka VAT na całą żywność przetworzoną powinna pozwolić na wzrost konsumpcji artykułów żywnościowych w Polsce, gdyż wiele z nich, charakteryzuje się wysoką elastycznością cenową popytu. Wzrost popytu pozytywnie wpłynie na wzrost lokalnej produkcji, zwiększenie zużycia surowców, a w konsekwencji powinien przynieść pozytywne efekty na rynku pracy. Wzrost zatrudnienia miałby miejsce nie tylko w branży przetwórstwa spożywczego, ale także w rolnictwie oraz innych branżach zaopatrujących przemysł spożywczy w surowce i usługi;
- podatek VAT nie może być czynnikiem, który wpływa negatywnie na konkurencyjność produktów w ramach tej samej kategorii. W świetle obecnie obowiązujących przepisów mamy przykłady łamania tej zasady i tak np. ciastka tzw. świeże - stawka 7%, a o przedłużonej trwałości - 22%, napoje owocowe - 7%, wody mineralne - 22%, ketchupy - 7%, musztarda - 22%. Proponowane przez naszą organizację rozwiązanie prowadzi do realizacji fundamentalnej zasady neutralności fiskalnej i jest w pełni zgodne z głoszonym przez Prawo i Sprawiedliwość programem redukcji i uproszczenia systemu podatkowego;
- większość krajów UE stosuje obecnie zredukowaną stawkę VAT na żywność. Stawka VAT, zbliżona do stawki stosowanej w krajach ościennych, pozwoli na uniknięcie problemów związanych z handlem przygranicznym.
pełna lista aktualności
|