Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Uwagi Stowarzyszenia Polska Federacja Producentów Żywności do projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą
Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” aktywnie uczestniczy w procesie opiniowania projektów rozporządzeń wykonawczych do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

W ramach konsultacji społecznych prowadzonych przez Ministerstwo Zdrowia, Stowarzyszenie przekazało szereg uwag do projektu rozporządzenia w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą.

Nasze propozycje przedstawione w wypracowanym stanowisku dotyczyły m.in.:

  • wprowadzenia definicji składników odżywczych zgodnych z Dyrektywą 90/496/EEC,

  • zmiany brzmienia paragrafów 4 i 5 istotnych dla sposobu deklarowania zawartości składników odżywczych na etykietach produktów,

  • umieszczenia zapisu dopuszczającego do 31 grudnia 2007 r. wprowadzanie do obrotu produktów posiadających w oznakowaniu wartości odżywczej sformułowanie „węglowodany przyswajalne",

  • dokonania zmiany w § 9 polegającej na dodaniu na końcu słów „lub opakowanie stanowi jedną porcję” oraz na wprowadzeniu zapisu zgodnego z oficjalną polską wersją językową Dyrektywy 90/496/EEC dotyczącego angielskiego określenia „serving”,

  • wprowadzenia współczynnika 5,7 dla przeliczania zawartości białka w mące pszennej wprowadzanej do sprzedaży detalicznej w opakowaniach jednostkowych,

  • zmiany zapisów w § 8 dotyczących sposobu podawania zawartości składników odżywczych w 100 g lub 100 ml.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij