Rekordowe ceny pasz przemysłowychTak jak przewidywaliśmy w lutym nastąpił dalszy duży wzrost cen pasz przemysłowych. Niektóre mieszanki są obecnie najdroższe w historii.Z opublikowanych w ubiegłym tygodniu danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w lutym najpopularniejsze pełnoporcjowe mieszanki paszowe drożały o~1~-~6\%.
Luty był już dziewiątym z rzędu miesiącem wzrostów cen pasz. Od maja 2010~r. mieszanki paszowe podrożały o~17~-~42\%. Najszybciej drożała mieszanka pełnoporcjowa grower/finisher dla trzody chlewnej – w maju tona tej mieszanki kosztowała przeciętnie 759~PLN, a w lutym już 1079~PLN.
Ceny pasz przemysłowych są obecnie na bardzo wysokim poziomie. Pasze pełnoporcjowe grower/finisher dla indyków, kurcząt brojlerów oraz krów mlecznych są już droższe niż w szczytowym momencie podczas poprzedniego wzrostu na wiosnę 2008~roku. Ceny pasz grower/finisher dla trzody są obecnie jedynie minimalnie niższe niż w tamtym okresie.
W związku z utrzymującą się dużą zmiennością cen na światowych rynkach zbóż i roślin oleistych, trudno jest prognozować rozwój sytuacji w najbliższych miesiącach. Prawdopodobnie przeciętne ceny w marcu będą wyższe niż w lutym. Jednak zawirowania obserwowane na rynkach światowych w ostatnich tygodniach zwiększają szansę na powstrzymanie podwyżek w drugim kwartale bieżącego roku.
W marcu śruta sojowa na rynkach światowych była tańsza niż w lutym. W ostatnich tygodniach ceny śruty sojowej na giełdzie w Chicago wahały się w przedziale 350-370~USD za krótką tonę (około 907~kg) z dostawą w maju. W lutym cena była generalnie wyższa, choć podlegała ogromnym zmianom. Przez pierwsze kilka dni oscylowała wokół 390~USD, ale na skutek wzrostu niepokojów na Bliskim Wschodzie spadła nawet na krótko w okolice 350-360~USD.
Krajowe zboża paszowe w ostatnich tygodniach najpierw nieco taniały, a potem minimalnie drożały. Według danych Sparks Polska większość skupowanych zbóż w trzecim tygodniu marca była minimalnie tańsza niż w trzecim tygodniu lutego.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|