Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrost zbiorów pomarańczy na świecie w sezonie 2010/2011
Według Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) światowa produkcja pomarańczy w sezonie 2010/2011 ukształtuje się na poziomie około 51 mln t, tj. o 4% wyższym niż w sezonie poprzednim, jednak zbliżonym do tego sprzed dwóch lat. Najwięcej pomarańczy zostanie zebranych w Brazylii - 17,1 mln t (wobec zaledwie 15,3 mln ton w sezonie poprzednim).

Większe zbiory również przewidywane są w USA. Zgodnie z najnowszymi prognozami USDA, produkcja pomarańczy w tym kraju w bieżącym sezonie ma wynieść około 8,8 mln ton, co oznacza, że będzie o 8% wyższa w porównaniu do sezonu poprzedniego. Na Florydzie, która jest największym regionem produkcyjnym pomarańczy w Stanach Zjednoczonych, zbiory tych owoców  prognozowane są na 6,4 mln t, czyli na poziomie o 6% wyższym niż w sezonie 2009/2010.

W związku z korzystnymi zbiorami pomarańczy na świecie, wzrośnie również produkcja zagęszczonego soku pomarańczowego, szczególnie w Brazylii, która jest największym jego producentem i głównym dostawcą na rynek Unii Europejskiej. Według informacji USDA w sezonie 2010/2011 globalna produkcja koncentratu wyniesie 2,19 mln t, czyli o blisko 250 tys. t więcej niż rok wcześniej, z czego w Brazylii aż 1,27 mln t (wobec 1,09 mln t w sezonie 2009/2010). Do 653 tys. t zwiększy się również produkcja soku pomarańczowego w USA, co oznacza wzrost o około 9% w porównaniu do sezonu poprzedniego. Najwięcej koncentratu w Stanach Zjednoczonych zostanie wyprodukowane tradycyjnie na Florydzie.

Należy pamiętać jednak, że produkcja światowa produkcja koncentratu pomarańczowego w sezonie 2009/2010 była na poziomie najniższym od wielu lat. Wzrost produkcji w bieżącym sezonie oznacza, że powróci ona do normalnego poziomu z lat poprzednich.

Niska produkcja koncentratu w sezonie poprzednim, i niewielkie jego zapasy na początku bieżącego sezonu sprawiły, że obecnie ceny koncentratu pomarańczowego na rynkach światowych utrzymują się na wysokim poziomie, choć są nieco niższe od rekordowych cen w 2007 roku. Na wysokie ceny koncentratu wpływały również działania na rynkach terminowych. Dobre prognozy co do produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego w Brazylii, podobnie jak w USA, mogą sprawić że jego ceny rynku światowym mogą nieco się obniżyć. Nie należy oczekiwać zbyt dużego spadku, gdyż szacowane zapasy koncentratu na koniec sezonu 2010/2011 nie będą duże, choć prawdopodobnie wyższe niż na koniec sezonu 2009/2010.

 

BGZ_na_Zoltym

(Źródło Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij