Sycylijski owczy ser „Piacentinu ennese" w unijnym rejestrze CHnPW dniu 15 lutego 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 132/2011 z dn. 14. lutego br. wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia nazwę "Piacentinu Ennese (ChnP)".Pochodzący z włoskiej prowincji Enna, Piacentinu Ennese jest serem masy zbitej, prasowanej, otrzymywanej z pełnego, surowego mleka owczego o naturalnej kwasowości fermentacyjnej, pochodzącego od owiec ras sycylijskich: Comisana, Pinzirita, Valle del Belice i ich krzyżówek. Ser ten cechuje lekki aromat szafranu, ledwo wyczuwalna słoność i lekka pikantność, która staje się bardziej intensywna w miarę dojrzewania. Minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie Piacentinu Ennese to 40 proc. zaś minimalna zawartość białka w suchej masie to 35 proc.
Specyficzny charakter produktu wynika z dodawania szafranu produkowanego na tym terenie w trakcie procesu przekształcania mleka w masę serową, który nadaje temu przetworowi charakterystyczną, jednorodno żółtą barwę.
Piacentinu Ennese jest piątym produktem z Włoch, któremu nadano status CHnP. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.
(Źródło: FAMMU/FAPA)
pełna lista aktualności
|